Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

CAS Harghita: Precizări privind prescrierea medicamentelor compensate şi gratuite în urma modificării plafonului veniturilor pensionarilor care beneficiază de compensare 90%

Începând cu 1 ianuarie 2022 pensionarii cu venituri din pensii şi indemnizaţie socială de până la 1.429 lei/lună inclusiv, indiferent dacă realizează sau nu alte venituri, vor beneficia de compensarea cu 90% a preţului de referinţă al medicamentelor.

Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Harghita vine cu precizări privind prescrierea medicamentelor compensate și gratuite în urma modificării plafonului veniturilor pensionarilor care beneficiază de compensare 90%.

În sistemul asigurărilor sociale de sănătate asiguraţii beneficiază de medicamente compensate şi gratuite în tratamentul ambulatoriu pe baza prescripţiei medicale, cuprinse în următoarele subliste: sublista A, B, C (C1; C2; C3) și sublista D .

Procentul de compensare al medicamentelor corespunzătoare DCI-urilor (Denumirea Comună Internatională) este următoarea :

  • sublista A este de 90% din preţul de referinţă ;
  • sublista B este de 50% (cu excepţia pensionarilor cu venituri de până la 1.429  lei/lună inclusiv, indiferent dacă realizează sau nu alte venituri pentru care procentul este de 90%) din preţul de referinţă;
  • sublista C este de 100% din preţul de referinţă ;
  • sublista D este de 20% (cu excepţia categoriilor de asiguraţi menţionate în sublista C3 – copii, elevi, gravide, lehuze – pentru care procentul este de 100%) din preţul de referinţă.

Începând cu data de 1 ianuarie 2022, pensionarii cu venituri din pensii și indemnizație socială până la 1.429 lei/lună inclusiv, indiferent dacă realizează sau nu alte venituri, beneficiază de compensare cu 90% pentru medicamentele din sublista B cuprinsă în Lista de medicamente compensate și gratuite, a căror valoare  la nivelul prețului de referință/prescripție poate fi până la 330 lei/lună (maximum 3 medicamente din lista B a cărei contravaloare la nivelul prețului de referință este de până la 330 lei/lună, fără a depăși numărul maxim de 7 medicamente din sublista A, B și D).

Creșterea plafonului de la 1.299 lei la 1.429 lei/lună inclusiv, ține cont de majorarea cu 10% a valorii punctului de pensie începând cu data de 1 ianuarie 2022, astfel încât să nu fie afectat accesul pensionarilor la medicamente compensate cu 90% din sublista B.

Totodată, s-a reglementat acordarea, în luna ianuarie a anului 2022, a unui ajutor financiar pensionarilor sistemului public de pensii şi beneficiarilor de drepturi prevăzute de legi cu caracter special, ale căror venituri sunt mai mici sau egale cu 1.000 lei, respectiv au valori cuprinse între 1.001 – 1.600 lei inclusiv. Ajutorul financiar acordat pensionarilor în luna ianuarie 2022, nu reprezintă venit din pensie sau din indemnizație socială, astfel că nu va fi luat în calcul la stabilirea plafonului de 1.429 lei/lună inclusiv până la care pot fi eliberate prescripții medicale în cadrul Programului social al guvernului de compensare cu 90%.

Casa de Asigurări de Sănătate Harghita a informat toți furnizorii cu care se află în relație  contractuală și care eliberează prescripții medicale în conformitate cu prevederile Contractului-cadru (HG nr.186/2021) despre modul de aplicare a prevederilor legale.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.