Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Harghita: prelungirea până la finalul anului  a termenelor de aplicare pentru actualul Contract–cadru și programelor naționale de sănătate

0

Articol disponibil în: Română

Foto: https://www.google.com/maps

COMUNICAT

privind prelungirea până la finalul anului  a termenelor de aplicare pentru actualul Contract–cadru și programelor naționale de sănătate:

 

Prin Hotărârea nr. 361/2020 respectiv Hotărârea nr. 362/2020, Guvernul a aprobat prelungirea termenului de aplicare  a prevederilor HG 140/2018 pentru aprobarea pachetelor de servicii și a Contractului-cadru care reglementează condițiile acordării asistenței medicale, a medicamentelor și dispozitivelor medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate, precum și prelungirea termenului de aplicare a prevederilor HG nr. 155/2017 privind aprobarea programelor naţionale de sănătate pentru anii 2017 şi 2018.

 

Prelungirea termenelor de aplicare a celor două acte normative până la data de 31 decembrie 2020  a fost necesară în contextul situației excepționale existente la nivel național, determinată de pandemia de COVID-19, când au fost adoptate reglementări speciale privind modul de acordare a serviciilor medicale pe perioada stării de urgență. De asemenea, urmează ca după ieșirea din starea de urgență să fie modificate sau completate actualele reglementări, în raport cu nevoile de etapă, astfel încât să răspundă nevoilor de servicii medicale și să asigure accesul neîntrerupt al populației la servicii medicale, urmărind totodată limitarea infectării cu SARS-COV-2.

 

De asemenea, în condițiile actuale, prelungirea termenului de aplicare a programelor naționale de sănătate a fost necesară pentru asigurarea continuității activităților derulate în prezent și preîntâmpinarea apariției unor disfuncționalități în accesul bolnavilor la serviciile medicale preventive și curative.

 

În cadrul ședinței de guvern din data de 7 mai 2020 a fost aprobată și Hotărârea nr. 369/2020  pentru modificarea și completarea HG nr. 252/2020 privind stabilirea unor măsuri în domeniul sănătății pe perioada instituirii stării de urgență pe teritoriul României, care reglementează modul de decontare a serviciilor acordate în sistemul de sănătate în acest interval.

 

Prin Hotărârea nr. 369/2020 se modifică și se completează următoarele:

1. Pe perioada stării de urgență, pentru unităţile sanitare cu paturi care furnizează servicii medicale spitaliceşti în regim de spitalizare de zi, aflate în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate, decontarea sumelor contractate din bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate se realizează la nivelul valorii de contract indiferent de activitatea realizată sau, după caz, la nivelul activităţii efectiv realizate în condiţiile în care acesta depăşeşte nivelul contractat, prin încheierea unor acte adiţionale de suplimentare a sumelor contractate, după încheierea lunii.

 

2. În cadrul semestrului I 2020, regularizarea serviciilor medicale spitalicești precum și a serviciilor medicale acordate în sanatorii/secţii sanatoriale din spitale şi în preventorii, se realizează pentru lunile ianuarie și februarie.

 

3. Pe perioada stării de urgență, pentru serviciile de îngrijiri medicale la domiciliu și serviciile de îngrijiri paliative la domiciliu, casele de asigurări de sănătate decontează serviciile acordate la nivelul realizat, pe bază de documente justificative, în condiţiile în care acestea depăşesc nivelul contractat, prin încheierea unor acte adiţionale de suplimentare a sumelor contractate, după încheierea lunii.

 

4. Pentru unităţile specializate care furnizează consultaţii de urgenţă la domiciliu şi transport sanitar neasistat–prevăzute în pachetul de servicii de bază, aflate în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate, pe perioada pentru care este instituită starea de urgenţă, casele de asigurări de sănătate decontează serviciile acordate la nivelul realizat, în condiţiile în care acestea depăşesc nivelul contractat, prin încheierea unor acte adiţionale de suplimentare a sumelor contractate, după încheierea lunii.

 

5. Pe perioada stării de urgență, numărul maxim de consultații ce poate fi raportat pe zi la nivelul furnizorilor de servicii medicale în asistența medicală primară și din ambulatoriul de specialitate pentru specialitățile clinice se stabilește prin raportare la programul de lucru la cabinet al medicilor și la numărul maxim de 8 consultații/oră/medic.

 

6. Pe perioada stării de urgență, serviciile de sănătate conexe actului medical furnizate de psiholog și logoped prevăzute în pachetul de servicii de bază din asistența medicală ambulatorie de specialitate pentru specialitățile clinice pot fi acordate și la distanță – prin mijloace de comunicare la distanță..

 

7. Pe perioada stării de urgență, pentru unitățile de specialitate care acordă servicii de dializă în cadrul Programului național de supleere a funcției renale la bolnavii cu insuficiență renală cronică, decontarea lunară și regularizarea trimestrială a serviciilor de dializă efectiv realizate se fac cu încadrarea în numărul de bolnavi prevăzut la nivel național și se reglementează prin normele privind condițiile și modalitatea de decontare a serviciilor de dializă, aprobate prin ordin al președintelui Casei Naționale de Asigurări de Sănătate.

 

 

 

Cu respect,

Preşedinte – Director general

Ec.Duda Tihamer Attila

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy