Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Cât cheltuiește statul român cu decontarea călătoriilor CFR pentru studenți

bileteCFR Călători a emis studenților, în luna februarie 2017, peste 355.000 de bilete gratuite, cu aproape 70% mai multe comparativ cu luna similară din 2016, și mai mult de 4.400 de abonamente lunare, valoarea de decont a acestor călătorii depășind 15,7 milioane de lei, potrivit datelor furnizate de companie, la solicitarea AGERPRES.

Studenții români și străini, înmatriculați la o formă de învățământ cu frecvență — licență, master, doctorat — în instituțiile de învățământ superior acreditate din România beneficiază de gratuitate la transportul feroviar intern, a anunțat, pe 1 februarie 2017, CFR Călători.

Călătoria gratuită este valabilă la toate categoriile de trenuri (Regio și InterRegio), clasa a II-a, pe tot parcursul anului calendaristic, indiferent de distanță sau rută, iar abonamentele lunare gratuite cu număr nelimitat de călătorii se vor elibera pe distanțe de până la 300 de kilometri. Abonamentele pot fi procurate numai de la casele de bilete dotate cu sistem electronic de emitere.”, potrivit sursei citate.

Biletele gratuite pentru studenţi pot fi procurate de la casele de bilete ale CFR Călători sau de la personalul de tren* în baza legitimaţiei de student pentru reducere/gratuitate la transport, vizată pentru anul universitar 2016/2017 sau a adeverinţei eliberate de instituţia de învăţământ superior (pentru masteranzi, doctoranzi și studenți de peste 26 de ani) la care sunt înmatriculaţi şi a actului de identitate (carte de identitate sau paşaport). Aceste documente sunt necesare și la verificarea călătoriei în tren.

*Important: Personalul de tren va emite bilete gratuite pentru studenții, respectiv bilete la tarif de casă pentru elevii care urcă în tren din stații unde nu există posibilitatea procurării de legitimații de călătorie de la personalul propriu, din puncte de oprire fără vânzare de bilete, cu condiția solicitării acestora imediat după urcarea în tren. În caz contrar se va aplica tariful de taxare în tren.

Dacă la verificarea biletelor în tren studenţii nu vor prezenta documentele menționate mai sus sau vor prezenta legitimaţii de student pentru reducere/gratuitate la transport nevizate pentru anul universitar în curs sau alte documente eliberate de instituțiile de învăţământ superior, aceştia vor fi consideraţi ca fiind fără legitimații de călătorie valabile și vor fi sancționați conform reglementărilor proprii ale CFR Călători și a legislaţiei în vigoare. Aceeași situație se aplică și acelor călători care vor fi gasiți în posesia unor legitimaţii de student pentru reducere/gratuitate  la transport care nu le aparţin.

De asemenea, elevii din învăţământul obligatoriu, profesional – inclusiv postliceal, liceal acreditat/autorizat beneficiază de tarif redus cu 50% pentru transportul feroviar intern la toate categoriile de trenuri (Regio și InterRegio), clasa a II-a, pe tot parcursul anului calendaristic.

În plus, elevii orfani, elevii cu cerinţe educaţionale speciale, precum şi cei pentru care s-a stabilit o măsură de protecţie specială, în condiţiile legii, sau tutelă beneficiază de gratuitate pentru transportul intern feroviar, pe tot parcursul anului calendaristic. Pentru aceștia se vor elibera gratuit legitimaţii de călătorie la toate categoriile de tren, clasa a II-a, precum și abonamente lunare gratuite la toate categoriile de tren, cu număr nelimitat de călătorii pe distanţe până la 300 km, clasa a II-a.

Eliberarea biletelor/abonamentelor lunare pentru elevi, cu tarife reduse cu 50% precum și a biletelor/ abonamentelor lunare pentru elevi gratuite se va face în baza carnetului de elev care va avea înscris pe prima filă codul numeric personal al elevului, respectiv în baza adeverinței doveditoare pentru elevii claselor pregătitoare şi a certificatului de naștere în copie. În cazul celor care beneficiează de gratuitate se va menționa pe carnet atestarea dreptului de acordare a gratuității.

În situația renunţării la călătorie, elevii și studenții au obligația să solicite aplicarea vizei de neutilizare pe biletele cu reducere/ gratuitate conform reglementarilor CFR Călători, altfel călătoria este considerată ca fiind efectuată.

Până la încheierea protocolului cu Ministerul Educației Naționale privind  accesul la Registrul Matricol Unic, procurarea biletelor/ abonamentelor pentru elevi/ studenți se va putea efectua doar de la casele de bilete din stațiile și agențiile de voiaj CFR, cât și de la personalul de tren.

Sursa: ZPN
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.