Câteva mii de etnici de maghiari au participat la manifestările dedicate Zilei de 15 Martie

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Câteva mii de etnici maghiari din județul Harghita au participat, marți, la manifestările comemorative dedicate Zilei maghiarilor de pretutindeni, care au fost organizate în toate localitățile în care aceștia sunt majoritari.

La manifestările de la Miercurea Ciuc au participat câteva sute de persoane, unele îmbrăcate în costume populare și purtând în mâini drapelul Ungariei sau steagul secuiesc.

În municipiul reședință de județ, festivitățile au început la statuia generalului Gal Sandor, acolo unde o fanfară a interpretat imnurile de stat al României și Ungariei, după care consulul general al României la Miercurea Ciuc, Zsigmond Barna Pal a dat citire mesajului transmis maghiarilor de pretutindeni de către premierul Ungariei, Orban Viktor. De asemenea, consilierul local PNL, Marius Țepeluș, a citit mesajul transmis de premierul României, Dacian Cioloș.

Acțiunea s-a încheiat cu depuneri de coroane, după care cei prezenți au mers în marș către piața Cetății din Miercurea Ciuc, acolo unde a avut loc manifestarea centrală a zilei, evenimentul debutând cu imnul de stat al Ungariei.

Pe o scenă amplasată în fața cetății Miko din municipiu s-au adresat celor prezenți mai mulți reprezentanți locali ai comunității maghiare, programul cuprinzând și câteva momente artistice, susținute de Corul de fete al Gimnaziului Kossuth Lajos din Cegléd, Ungaria, corul mixt al Liceului de Artă ‘Nagy István’, din Miercurea Ciuc, Ansamblul Național Secuiesc Harghita și Fanfara din Sânsimion.

Prezent la eveniment, liderul grupului UDMR din Senat, Tanczos Barna, a declarat presei că 15 martie este ziua libertății, ziua principiilor democrației moderne, ‘nu doar pentru maghiari, ci pentru toată lumea din Europa modernă’. El a evocat faptul că, pentru principiul de bază al libertății, s-au jertfit mii de vieți omenești și și-a exprimat nemulțumirea că, la 168 de ani de la Revoluția din 1848, se fac declarații potrivit cărora drepturile fundamentale ale omului reprezintă un lux teoretic.

Senatorul UDMR a spus că s-a gândit toată ziua, cu prilejul celebrării Revoluției maghiare ‘la aceste declarații halucinante ale celui care ar trebui să fie principalul susținător și protector al drepturilor omului în fața persecutorilor, în fața procurorilor, sau oricui care pune în paranteză dreptul fundamental al omului modern’.

La rândul său, deputatul UDMR Korodi Attila, a făcut referire, în mesajul său pentru 15 martie, la dispariția comunității săsești din Ardeal și le-a transmis celor prezenți că trebuie să fie uniți în fața oricăror probleme.

Evenimentele de la Miercurea Ciuc s-au încheiat cu depuneri de coroane la flori la statuile revoluționarilor pașoptiști Petofi Sandor și Nicolae Bălcescu și cu intonarea imnului Secuiesc.

Și în alte zone ale județului Harghita au avut loc festivități comemorative în memoria celor care s-au jertfit pentru idealurile Revoluției Maghiare de la 1848. La Odorheiu Secuiesc au participat la eveniment aproximativ o mie de persoane, în vreme ce la statuia din pasul Cașin s-au adunat câteva sute de etnici maghiari.

Sursa: agerpres.ro

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy