Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Ce înseamna a tine post?

Ce inseamna a tine post

Pentru multe persoane postul reprezinta un exercitiu alimentar, manifestat prin cumpatare de la diverse alimente.

Simpla idee de scoatere a alimentelor de origine animala din meniul zilnic, nu inseamna neaparat ca tii post. Dar ce inseamna de fapt a tine post?

Raspunsul la aceasta intrebare il vei afla parcurgand informatiile din acest articol. Dupa ce vei primi un raspuns detaliat si bine argumentat, vei descoperi si cateva retete de post (mai multe retete gasesti si pe site-ul Retete.Online).

Ce inseamna a tine post?

Postul nu reprezinta doar renuntarea la alimentele de origine animala. In credinta crestina, postul inseamna „disciplina sufletului”. Adica atunci cand postesti, atat trupul, cat mai ales sufletul, sunt disciplinate spre curatirea de pacate. Dar daca renunti la mancarea de dulce nu poti spune ca intr-adevar postesti.

La ce se refera de fapt „mancarea de dulce”? Acest termen arata practic dulceata placerii alimentare, ispita culinara care nu face altceva decat sa te indemne sa o incerci. Insa ceea ce trebuie sa intelegi, este faptul ca postul adevarat implica mai mult decat renuntarea la pofte.

Poti sa spui ca ai postit cu adevarat in ziua in care nu doar ai renuntat la mancarea de dulce, ci si la mandrie si ura. Pentru ca adevaratul post asta inseamna: sa nu il judeci pe cel de langa tine, sa fii mai ingaduitor, intelegator, smerit. Sa stai departe de pacate si sa dai dovada de un bun crestin, sunt de asemenea, alte aspecte pe care postul le urmareste.

Asadar, pe langa renuntarea la alimentele de origine animala, pentru a posti corect, este nevoie sa dai dovada si de toate aceste lucruri.

Iar daca vrei sa postesti, este suficient sa stii doar tu. Nu este necesar sa faci din asta un subiect de discutie cu oamenii din jur. Renunta si la mandrie si posteste atat cu trupul, cat si cu sufletul!

 

Retete de post

In ultimul timp retetele de post au devenit foarte „dezvoltate”. Ma refer aici la multitudinea de alimente considerate „de post”: branzeturi de post, dulciuri de post si multe alte astfel de alimente. Aceasta explozie de alimente de post se intensifica pe zi ce trece, pierzandu-se practic esenta postului.

Din acest motiv, am decis sa iti prezint unele dintre cele mai autentice retete de post. Ele au fost transmise din generatie in generatie, de mii de ani. Sunt cu adevarat de post si contin doar ingrediente vegetale.

  1. Sarmalute de post cu ciuperci

 

In perioada postului, sarmalutele cu ciuperci sunt la mare cautare. Poate pentru ca aceasta reteta este una dintre retetele traditionale de post sau poate pentru ca sunt la fel de gustoase ca cele cu carne.

 

Ingrediente:

  • 250 g orez
  • 150 g ciuperci
  • 2 linguri soia granule
  • 2 – 3 cepe
  • 3 linguri pasta de rosii
  • cimbru
  • marar verde
  • sare
  • piper
  • 2 – 3 linguri ulei
  • 1 varza murata

 

Mod de preparare:

Mai intai pune granulele de soia la inmuiat in apa calduta, pentru 10 – 15 minute. Apoi celeste ceapa si ciupercile, adaugand ulterior granulele de soia stoarse de apa.

 

Spala orezul si adauga-l peste compozitie, impreuna cu sarea, piperul, cimbrul si pasta de rosii.

 

Desfa frunzele de varza murata si indeparteaza-le cotorul. Impacheteaza sarmalele si asaza-le in oala. Neaparat sa pui in oala cateva cotoare sau chiar si frunze de varza, inainde de a aseza sarmalele.

 

Inainte de a pune sarmalele la foc, adauga peste ele apa sau bullion. In aproximativ 90 de minute, sarmalele vor fi fierte.

 

  1. Gogosi de post

 

Chiar si in zilele in care postesti poti sa mananci ceva dulce. Gogosile de post sunt cea mai buna varianta in acest sens.

 

Ingrediente:

  • 500 g faina
  • 200 ml apa calduta
  • 50 ml ulei
  • 100 – 120 g zahar ( in functie de gust)
  • 25 g drojdie proaspata
  • coaja rasa de lamaie
  • ulei pentru prajit
  • zahar pudra
  • optional: esenta de vanilie

Mod de preparare:

Pune intr-un bol drojdia si faina. Dizolva zaharul in apa calduta, apoi adauga-l peste faina si drojdie. Pune coaja de portocala si esenta de vanilie, apoi incepe sa framanti, adaugand treptat uleiul.

Framanta aluatul pana cand nu se mai lipeste, apoi lasa-l la dospit pana isi dubleaza volumul.

Dupa ce aluatul este dospit, unge cu faina suprafata de lucru, rastoarna acolo aluatul si intinde-l cu facaletul. Ai grija ca stratul de aluat sa nu fie prea subtire, fiindca altfel gogosile vor iesi destul de mici.

Decupeaza formele de gogosi cu un pahar pe care l-ai trecut mai intai prin faina. Lasa la dospit gogosile decupate, pentru 10 – 15 minute.

Pune uleiul la incins si adauga gogosile. Intoarce-le de pe o parte pe alta, astfel incat sa se prajeasca uniform.

Cat sunt inca calde, pudreaza-le cu zahar pudra.

  1. Pastai scazute cu usturoi

 

Acest preparat are avantajul ca poate fi mancat atat cald, cat si rece, de la frigider. In varianta rece, cel mai potrivit este vara. Iata de ce ai nevoie si cum sa procedezi pentru aceasta reteta.

 

Ingrediente:

  • 500 g pastai
  • 1 – 2 cepe
  • 3 – 4 catei de usturoi
  • 2 – 3 linguri bulion
  • 3 linguri ulei
  • sare
  • marar si patrunjel verde

 

Mod de preparare:

Curata, taie si pune la calit ceapa si usturoiul. Intre timp, spala si curata pastaile, eliminand capetele si rupandu-le in bucati mai mici.

 

Soteaza pastaile impreuna cu ceapa si usturoiul, adauga sare si apa, atat cat sa le acopere. Cand toata apa a scazut, verifica daca sunt fierte. Adauga bulionul si mai lasa sa fiarba 1 – 2 minute. Presara deasupra patrunjel si marar, tocate marunt.




Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *