Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Ce trebuie să știi dacă ești oprit de poliție în timp ce ești cu câinele pe spațiul public

amendaTudor – Tim Ionescu, consilier general al Primăriei București, a trecut printr-o situație în care pot ajunge majoritatea românilor care au câini dacă nu cunosc legislația în detaliu.

Iată ce povestește pe pagina sa de socializare:

„Tocmai am fost „salvat” de la amendă de o OUG !

Cu Skip la plimbare pe Bulevardul Unirii ca-n fiecare dimineață…un domn și o doamnă îmbrăcați în negru „mă iau în vizor” și se apropie de mine. Se legitimează… Politia Locala Sector 3 în civil. Mă legitimează și pe mine și mă întreabă politicos dacă am saci pentru a strânge după cățel. Le arăt că am un săculeț (distribuitorul de saci de la colțul străzii este gol de când a fost montat). Mă roagă să nu-l mai las pe Skip pe iarbă. Aici am o problemă pentru că nu există niciun spațiu delimitat pentru câini pe tot Bulevardul Unirii.

Agenții îmi spun că pot fi înțelegători cu partea cu iarba, dar nu pot fi cu faptul că Skip nu are botniță și trebuie să mă sancționeze contravențional. Hopa! Avem o „mică” problemă. Le deschid Ordonața de Urgență nr. 55 din 2002 privind regimul de deținere al câinilor periculoși sau agresivi (că tot o învățasem pentru un examen chinologic în weekend) și le arăt că Skip nu face parte nici din categoria I (Pit Bull, Boerbull, Bandog) nici din categoria II (Staffordhire Bull Terrier, American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiller, Dog Argentinian, Mastina Napolitano, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobănesc Caucazian, Cane Corso). Le demonstrez și cu o poză a carnetului de sănătate (nu umblu cu el după mine, recunosc, dar am poze pe telefon) că Skip este boxer.

skipÎncepe o conversație scurtă despre problemele cu care sunt confruntați ei, ceea ce mă interesează direct și îmi recunosc că ei nu cunosc decât Pit Bull, Rotweiller și Dog Argentinian din toate rasele enumerate. Le spun de Strategia pentru Protecția și Bunăstarea Animalelor și îmi spun că ar fi foarte necesară pentru educație mai ales.

Concluzii :
– nivelul de educație trebuie crescut atât la nivelul cetățenilor (legi de respectat) cât și la nivelul autorităților;
– infrastructura pentru animale trebuie dezvoltată (dog park, dispensere de saci cu saci, etc.);
– Poliția Animalelor este necesară prin nivelul de specializare pe care l-ar avea (plus o pregătire de bază pentru toți agenții);
– Strategia pentru Protecția și Bunăstarea Animalelor este utilă, iar implementarea ei ne va permite să avem un trai mai armonios, atât între cetățeni cât și cu animalele.
– cu respect și comunicare rezolvăm orice diferend pe care l-am avea.”

Cu alte cuvinte, dacă sunteți deținător al unui câine, vă recomandăm să citiți legislația în domeniu pentru a nu fi amendat abuziv, dar și pentru a respecta prevederile actelor normative cu privire la rasa de câine pe care o dețineți. În municipiul Piatra-Neamț Poliția Locală are atribuții în acest sens.

Sursa foto: Facebook

Sursa: ZPN




Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.