Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Centrele din Transilvania care facilitează dobândirea cetățeniei maghiare, din nou funcționale

Începând cu luna februarie, Centrele de Democraţie din Transilvania ale Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania (CNMT), care facilitează dobândirea simplificată a cetăţeniei maghiare, vor fi din nou operaţionale, se arată într-un comunicat CNMT, publicat marţi.

În document este citată Krisztina Sándor, directorul executiv al CNMT, care a anunţat că a fost extinsă sfera de activitate a Centrelor de Democraţie. Astfel, solicitanţii vor fi asistaţi nu doar în cazul procedurii pentru dobândirea simplificată a cetăţeniei maghiare, ci şi în alte situaţii, cum ar fi: înregistrări în registrele de stare civilă, solicitarea cărţilor de identitate şi a paşapoartelor sau solicitarea subvenţiei maternale şi a obligaţiunilor de bebeluş.

Aceasta a amintit că, din cauza epidemiei de coronavirus şi a problemelor financiare temporare, anul trecut, de la sfârşitul lunii noiembrie, Centrele de Democraţie au funcţionat la capacitate redusă, însă, din data de 1 februarie, acestea vor funcţiona din nou după programul obişnuit, la capacitate maximă, cetăţenii fiind aşteptaţi la aceste birouri, unde au fost introduse măsuri de siguranţă în conformitate cu reglementările în vigoare.

Directoarea a mai afirmat că sunt încântaţi să vadă că interesul pentru aceste servicii este neschimbat. De asemenea, au constatat că există un număr mare de persoane care încă nu au solicitat cetăţenia maghiară. „Din acest motiv, şi în perioada următoare, vom continua să acordăm prioritate promovării procedurii pentru dobândirea simplificată a cetăţeniei maghiare”, a subliniat Sándor Krisztina.

În ultimii 10 ani, CNMT a ajutat peste 260 000 de maghiari din Transilvania să dobândească cetăţenia maghiară, a contribuit, în peste 113 000 de cazuri, la emiterea certificatelor de naştere, au fost soluţionate 21 815 cereri de paşapoarte, 8 560 de cereri de subvenţii maternale şi obligaţiuni pentru bebeluş şi 6 792 de solicitări de cărţi de identitate.

Aproximativ 24% dintre noii cetăţeni maghiari şi-au dobândit cetăţenia prin intermediul reţelei CNMT. Cele cinci Centre de Democraţie cu cel mai mare randament au fost la Odorheiu Secuiesc, Târgu Mureş, Miercurea Ciuc, Satu Mare şi Cluj-Napoca.

sursa: Agenția națională de presa din Ungaria, MTI
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.