Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

CJ Harghita este acuzat de consilierii partidelor româneşti că alocă sume mai mari localităţilor cu populaţie preponderent maghiară

Consiliul Judeţean (CJ) Harghita a decis vineri, în şedinţă extraordinară, alocarea pentru localităţile din nordul judeţului a unor sume mult mai mici decât fondurile repartizate celor cu populaţie maghiară din cota de 6% din impozitul pe venit, fapt care a stârnit nemulţumirea consilierilor partidelor româneşti, informează AGEPRES.

În şedinţa extraordinară s-a supus dezbaterii şi aprobării o hotărâre privind repartizarea către localităţile din zonele Gheorgheni şi Topliţa a sumelor din cota de 6% din impozitul pe venit, decizie care a fost amânată la precedenta şedinţă, din cauza că banii propuşi pentru alocare localităţilor româneşti erau mai mici şi de zece ori decât cei alocaţi localităţilor cu populaţie preponderent maghiară.

La şedinţa de vineri, şeful grupului PSD din CJ Harghita, Costin Hîrlav, a depus un amendament la această hotărâre prin care se diminuau sumele de la localităţile maghiare şi se majorau sumelor pentru localităţile româneşti Acest amendament a fost, însă, respins, fiind aprobată hotărârea iniţială.

Consilierul PSD Costin Hîrlav a subliniat că sunt diferenţe foarte mari, chiar şi de zece ori, între localităţile cu populaţia preponderent maghiară şi celelalte, subliind că alocările nu trebuie să se facă pe criteriu etnic, ci în funcţie de numărul de locuitori.

Acesta a mai explicat că nu există o metodologie clară de repartizare a sumelor din cota de 6% din impozitul pe venit, alocarea fiind stabilită de conducerile UDMR din cele trei zone ale judeţului, respectiv Odorhei, Ciuc şi Gheorgheni.

„În zona Gheorgheni, domnul preşedinte Barti (preşedintele UDMR din zona Gheorgheni, Barti Tihamer, care este şi vicepreşedinte al CJ Harghita – n.r.) alocă sume foarte mari localităţilor din zona Gheorgheni iar localităţilor româneşti ceea ce mai rămâne”, a spus Costin Hârlav.

El şi-a exprimat speranţa că zona Topliţa, locuită preponderent de români, va fi tratată, în viitor, ca zonă separată şi repartizarea nu va mai fi făcută de conducerea UDMR din zona Gheorgheni.

La rândul său, consilierul PNL Teodor Dobrean a precizat, pentru AGERPRES, că a sperat că se aproba solicitarea de a se aloca sume mai mari pentru localităţile româneşti, dar acest lucru nu s-a întâmplat, existând o disproporţie foarte mare faţă de banii repartizaţi comunelor cu populaţie maghiară.

Şi acesta a arătat că sumele votate în şedinţa de vineri au fost propuse de conducerea UDMR Gheorgheni fără să se ia în calcul deloc nevoile de investiţii din zona de nord.

El a dat exemplu comunei Remetea, cu populaţie preponderent maghiară, care a primit suma de un milion de lei pentru a dezvolta reţeaua de gaz, în vreme ce, pentru o investiţie similară, municipiul Topliţa a primit suma de 513.000 de lei.

De asemenea, comunele Gălăuţaş şi Sărmaş, cu populaţie majoritar românească, au primit câte 100.000 de lei, în vreme ce comunele maghiare Suseni, Ditrău şi Ciumani au primit câte 600.000 de lei, 700.000 de lei, respectiv 900.000 de lei.

Teodor Dobrean a punctat faptul că el este consilier al întregului judeţ Harghita şi pledează pentru echilibru în alocarea banilor, solicitând repartizarea unor sume mai mari şi municipiului Gheorgheni, unde populaţia maghiară este majoritară.

Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, a ţinut să sublinieze că deciziile nu au fost niciodată bazate pe etnicitate şi a punctat că la următoarea şedinţă de consiliu se va analiza această situaţie, pentru a se găsi soluţii de rezolvare, ţinând cont că vor mai exista bani din cota de 6%, care pot fi repartizaţi pentru ca Topliţa şi celelalte localităţi să nu rămână în afara finanţării.

El a arătat că este un politician optimist, care crede că greşeala poate fi reparată şi a pledat pentru solidaritate şi găsirea de soluţii.

Vicepreşedintele CJ Harghita, Barti Tihamer, care conduce organizaţia UDMR din zona Gheorgheni şi despre care consilierii partidelor româneşti spun că a decis alocarea de fonduri considerată injustă, nu a putut fi contactat pentru a-şi exprima punctul de vedere.

De asemenea, reprezentanţii fracţiunii UDMR Gheorgheni nu a răspuns întrebărilor consilierilor partidelor româneşti nici în cursul şedinţei extraordinare, desfăşurate în sistem online.

După şedinţa ordinară din luna octombrie, când această hotărâre a fost scoasă de pe ordinea de zi, dar a fost adusă în atenţia publică, Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş (FCRCHM) a condamnat „discriminarea instituţională săvârşită prin repartizarea inegală şi inechitabilă” de către CJ Harghita a fondurilor către comunităţile româneşti din acest judeţ, subliniind că repartizarea sumelor pe criteriu etnic este o metodă inacceptabilă.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.