CNMT: nu avem motive de sărbătoare la aniversarea celei mai mari tragedii naţionale

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Foto: evz.ro

 

Potrivit poziţiei Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania (CNMT), maghiarii din Transilvania nu au motive de sărbătoare la comemorarea celei mai mari tragedii naţionale pe care au suferit-o, potrivit MTI.

CNMT a emis, vineri, un punct de vedere cu privire la faptul că preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, legea care declară aniversarea Tratatului de la Trianon, o zi de sărbătoare în România.

CNMT a reiterat faptul că preşedintele României a trimis înapoi proiectul de lege la Curtea Constituţională şi la Parlament, însă judecătorii CCR au considerat că legea este constituţională, iar Parlamentul l-a adoptat din nou, prin urmare, preşedintele a fost obligat să promulge legea. Cu toate acestea, CNMT consideră că tocmai declaraţiile anti-maghiare ale şefului de stat au fost cele care au permis ca astfel de iniţiative să poată aibă loc.

“1 decembrie sau 4 iunie pot reprezenta zile de sărbătoare pentru români, însă declararea acestora ca fiind zile de sărbătoare naţională legală în România este jignitoare pentru cei pentru care această zi înseamnă trecerea sub dominaţie străină, un secol de opresiune, de umilinţă şi de încălcări ale drepturilor. Pentru noi, maghiarii din Transilvania, o comunitate naţională autohtonă care trăieşte pe teritoriul actual al României, nu există niciun motiv de sărbătoare a aniversării celei mai mari tragedii naţionale”, scrie în document.

CNMT a reamintit că Parlamentul Ungariei a declarat ziua de 4 iunie, Ziua Solidarităţii Naţionale. “La data de 4 iunie, noi vom continua să comemorăm evenimentele şi nu să sărbătorim”, se mai adaugă în comunicat.

Potrivit consiliului, legea adoptată va afecta relaţiile dintre româno-maghiare şi nu ajută deloc cooperarea dintre cele două naţiuni. Potrivit CNMT, această “sărbătoarea forţată” este umilitoare şi creează tensiuni inutile în mediul interetnic transilvănean.

“Contravine radical unor valorile europene universale ca demnitatea egală a tuturor fiinţelor umane sau dreptul la
identitate culturală. Ca să nu mai vorbim de dreptul popoarelor şi naţiunilor la autodeterminare”, se arată în documentul transmis agenţiei ungare de presă MTI.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy