Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Comisia Europeană a declanșat o procedură împotriva Ungariei care poate duce la supendarea unor fonduri sau reducerea lor

Comisia Europeană a declanşat miercuri, 27 aprilie, o procedură contra Ungariei care poate duce la o suspendare sau o reducere a anumitor fonduri europene, ca urmare a îngrijorărilor legate de reglementările privind pieţele publice, transmit AFP şi Reuters, citate de Agerpres.

Vicepreședintele Comisiei Europene pentru promovarea modului de viață european, Margaritis Schinas, a declarat că Johannes Hahn, comisarul european pentru buget, a fost mandatat să trimită guvernului ungar o „notificare scrisă”, în cadrul unei proceduri inedite, care condiționează virarea fondurilor europene de respectarea principiilor statului de drept

Regulamentul noului mecanism de condiţionalitate între fondurile de la bugetul UE şi respectarea valorilor statului de drept prevede mai multe etape însoţite de termene înainte ca executivul comunitar să poată sesiza Consiliul UE înaintea aplicării efective.

Astfel, Comisia trebuie mai întâi să notifice încălcările statului vizat, ce are trei luni la dispoziţie pentru a da explicaţii, după care executivul UE face o nouă evaluare, urmată de observaţiile statului în cauză asupra proporţionalităţii măsurilor.

În final, Consiliul UE (format din statele membre) va trebui să se pronunţe prin majoritate calificată, toată această procedură putând să dureze chiar şi nouă luni.

Măsura anunțată este o premieră, fiind declanșată în baza Regulamentului privind condiționalitatea bugetară. Acesta a intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2021, dar Comisia Europeană nu l-a aplicat până acum.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.