Comunitățile evreiești din Harghita nu au comemorat Ziua Holocaustului

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Evreii din Harghita, deportaţi în lagărele naziste, nu au fost comemoraţi miercuri, cu ocazia Zilei Holocaustului, autorităţile locale din principalele oraşe ale judeţului invocând lipsa timpului sau faptul că nu a existat nicio solicitare din partea comunităţilor evreieşti de marcare a acestei zile, scrie AGERPRES.

Foto cu caracter ilustrativ

La Miercurea Ciuc, nu a avut loc nicio manifestare prin care să se cinstească memoria celor 314 evrei din oraş deportaţi în lagărele naziste în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, viceprimarul municipiului, Fuleki Zoltan, precizând pentru AGERPRES că Primăria se ocupă cu multe probleme în această perioadă şi nu a existat timp pentru un astfel de eveniment.

Nici la Gheorgheni, unde a fost cea mai mare comunitate de evrei din Harghita, nu s-au organizat evenimente de marcare a Zilei Holocaustului. Primarul municipiului, Nagy Zoltan, a afirmat că nu a fost vorba despre nimic intenţionat, dar că, din nefericire, nu au existat solicitări în acest sens din partea comunităţii evreieşti. El a adăugat că ar fi existat deschidere, dacă cineva ar fi avut iniţiativa.

Nici la Topliţa nu s-a organizat miercuri vreo acţiune de comemorare a evreilor, primarul municipiului, Stelu Platon, afirmând că nu a primit nicio solicitare în acest sens, în condiţiile în care în oraş nu mai există nici un evreu.

Înaintea celui de-Al Doilea Război Mondial, pe teritoriul actualului judeţ Harghita trăiau circa 4.500 de evrei, iar la ultimul recensământ doar 13 persoane s-au declarat ca aparţinând acestei etnii.

Reportajul integral poate fi citit pe AGERPRES.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy