Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Concursuri de proiecte și noi regulamente, aprobate de Consiliul Local al municipiului Miercurea Ciuc

  • Consiliul Local al municipiului Miercurea Ciuc a aprobat concursurile de proiecte privind finanțările nerambursabile din acest an pentru activitățile culturale, religioase, sportive și sociale. De asemenea, au fost adoptate și noi regulamente în favoarea întreprinzătorilor și producătorilor locali. În cadrul ședinței a fost luată o decizie importantă cu privire la reconstrucția pasajului peste calea ferată.

Consiliul municipal s-a întrunit joi, 31 martie, în ședința ordinară din luna martie. Printre punctele de pe ordinea de zi s-au numărat hotărâri foarte importante.

În curând vor fi anunțate concursurile de proiecte culturale, religioase, sociale și de sport

Municipalitatea va publica anunțurile de concurs în prima săptămână a lunii aprilie. În acest an, bugetul pentru concursurile de proiecte culturale, sportive, sociale și de sprijinire a cultelor religioase este de 3,66 milioane de lei.

Sportul continuă să beneficieze de cel mai mare buget de finanțare nerambursabilă, însemnând 1,74 milioane de lei (fără sprijinul acordat cluburilor profesionale), iar pentru sprijinirea culturii municipalitatea a alocat un buget de 1,10 milioane de lei. Ca o noutate, în cadrul proiectelor culturale pot fi depuse proiecte și pentru programe gastro-turistice. Totodată,  față de anii trecuți, o sumă mult mai mare va fi disponibilă pentru programele de prevenție.

Nu există schimbări în ceea ce privește finanțările nerambursabile privind sprijinirea cultelor religioase, suma disponibila fiind de 750.000 de lei. Bugetul proiectelor pentru structurile asociative care oferă programe pensionarilor şi persoanelor vârstnice, respectiv persoanelor cu handicap este de 40, respectiv 30 de mii de lei.

Anunțul concursurilor și toate informațiile relevante vor fi disponibile pe site-ul primăriei (www.miercureaciuc.ro) și pe conturile de social media al primăriei în primele zile ale lunii aprilie.

Regulamente pentru sprijinirea întreprinderilor locale

Consiliul a adoptat patru regulamente noi sau modificate în parte.

În ceea ce privește terasele de pe strada pietonală Petőfi Sándor, noile reglementări simplifică procesul de obținere a autorizațiilor necesare privind funcționarea teraselor de vară și de iarnă.

În ceea ce privește piața centrală agroalimentară, situația va fi mai favorabilă pentru producători: aceștia vor putea licita prin licitație deschisă pentru 17 dintre standurile în aer liber, iar comercianții pentru 13 dintr-un total de 30 de standuri.

La cererea firmelor de taxi, municipalitatea a aprobat posibilitatea majorării tarifelor. Operatorii de taximetrie susțin că majorarea prețului la carburanți a făcut necesară o creștere proporțională a tarifelor și că acest lucru este condiționat de o decizie a municipalității. Majorarea poate fi decisă de fiecare societate pe baza prețurilor de pe piața liberă.

S-a aprobat un nou regulament privind tăierea și toaletarea arborilor și arbuștilor de pe domeniile publice și private din Miercurea Ciuc. În zilele următoare vor fi furniza informații mai detaliate în legătură cu acest regulament.

Se apropie începerea demolării pasajului peste calea ferată

Primăria a emis ordinul de începere pentru demolarea pasajului peste calea ferată în data de 23 martie, însă lucrările nu au putut începe, deoarece antreprenorul trebuie să obțină avizul poliției. În același timp a fost nevoie de o altă decizie a consiliului local prin care să se accepte o nouă creștere a valorii investiției față de estimările inițiale. Recalculările de preț sunt în conformitate cu Ordonanța de Guvern nr. 15/2021. Valoarea totală estimată a proiectului a crescut la 48,7 milioane de lei. Această majorare atrage după sine și majorarea cheltuielilor proprii, deoarece cofinanțarea Uniunii Europene este o sumă fixă, care nu poate fi schimbată: 17,24 milioane de lei. Municipalitatea a fost nevoită să ia această decizie de majorare a valorii investiției din cauza prețurilor scăpate de sub control din industria construcțiilor.

De asemenea, s-a decis să lansarea unui program de mentorat economico-educațional, să comande audituri de energie termică pentru Bazinul „Csíki Csobbanó” și pentru Arena „Erőss Zsolt”, și să ofere diverse finanțări pentru instituțiile de învățământ.

informații furnizate de Biroul de presă al Primăriei municipiului Miercurea Ciuc
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.