Congresul UDMR a adoptat steagul roşu, alb şi verde ca simbol naţional propriu al comunităţii maghiare din România, alături de steagul Ţinutului Secuiesc, de imnul Ungariei şi de imnul Ţinutului Secuiesc

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Comunitatea maghiară din România este parte integrantă a națiunii maghiare, prin urmare își asumă simbolurile și însemnele acesteia, dar dispune și de simboluri proprii. Temeliile principale ale identității noastre naționale sunt acele simboluri care disting națiunea maghiară, și în cadrul acesteia pe maghiarii din Transilvania de alte națiuni și prezintă, într-un mod unic, particularitățile maghiarilor pentru întreaga lume, transmite UDMR prin intermediul unui comunicat de presă.

”Având în vedere faptul că legislația românească permite comunităților minorităților naționale să utilizeze propriile simboluri naționale și îngrijorați de amploarea crescândă a procedurilor judiciare din ultimii ani în acest domeniu, Uniunea Democrată Maghiară din România, în calitate de reprezentant legitim al comunității maghiare în Parlamentul României, în vederea declarării simbolurilor noastre naționale și utilizarea corectă a acestora, adoptă următoarea hotărâre:

1.  Simbolul național al comunității maghiare din România sunt culorile naționale ale maghiarilor: roșu, alb, verde. Steagul comunității maghiare este alcătuit din trei benzi orizontale de lățime egală, având, de sus începând, culorile roșu, alb și verde.

2. Culorile naționale ale maghiarilor le considerăm a fi simbolurile noastre naționale în orice dimensiune, amplasare, pe orice suprafață și formă de prezentare.

3. Afișarea simbolurilor noastre naționale la orice eveniment, în orice situație sau formă sunt considerate ca propriile noastre simboluri comunitare și în niciun caz, din punct de vedere juridic, nu echivalează cu arborarea publică a drapelului național al Ungarieia cărui arborare în România este reglementată de convenții internaționale și de legi naționale.

4. De asemenea, considerăm culoarea albastră și aurie folosită de către secui, ca și comunitate integrantă a națiunii maghiare, precum și simbolul lunii și a soarelui, ca simboluri naționale. Steagul comunității secuiești este așezat în formă dreptunghiulară cu o lățime de 2:3 proporțională cu lungimea sa. Dreptunghiul de culoare albastru azuriu este tăiat de o bandă de culoare aurie, într-un raport de 2:1:2. Partea superioară albastră dinspre lance, este decorată cu simbolul soarelui auriu și al lunii argintii în creștere.

5. Aceste elemente le considerăm a fi simbolurile noastre naționale în orice dimensiune, amplasare, pe orice suprafață și formă de prezentare.

6. Imnul nostru național este poemul lui Kölcsey Ferenc intitulat Imn, pe care îl cântăm pe muzica compusă de Erkel Ferenc.

7. De asemenea, este simbolul nostru național poemul scris de Csanády György, cu titlul Imnul Secuiesc, pe care îl cântăm pe muzica compusă de Mihalik Kálmán.

Noi, reprezentanții comunității maghiare din România, afirmăm cu acest prilej că, cele cuprinse în această rezoluție le considerăm simbolurile noastre naționale și așteptăm ca România, Uniunea Europeană și comunitatea internațională să ne sprijine în păstrarea identității noastre naționale prin folosirea liberă a simbolurilor noastre.

Fostul premier Mihai Tudose a criticat duminică ultimele solicitări ale UDMR, că „valoarea de întrebuinţare” a Uniunii este dată de ponderea în Parlament, care este mare dacă românii nu vin la vot. „Fiecare e liber să cânte sub duş, acasă, ce vrea el, dar în afara locuinţei e România”, transmite el, potrivit MEDIAFAX.

”Şi a fost Congresul UDMR…. Şi au stabilit că le trebuie imn şi că imnul Ungariei e bun. Şi că nici cu drapelul nu prea e bine. Şi că drapelul Ungariei ar fi satisfăcător. Până aici nimic nou, şi în fond, fiecare e liber să cânte sub duş, acasă, ce vrea el. Şi să aibă pe pereţii dormitorului ce culori vrea. Dar în afara locuinţei, ţara aceasta unde trăiesc ei, etnicii maghiari, este România!! Imnul este al României. Drapelul este al României. Atât. Pentru restul ,<ideilor> privind Drapelul şi Imnul avem legi care trebuie respectate. Şi aplicate”, a scris pe Facebook Mihai Tudose.

El mai spune că ponderea UDMR în Parlament poate fi mai mică dacă românii se prezintă la vot.

”Dar au lansat la acelaşi Congres şi un nou concept, acela de <transilvanism pragmatic>, cu o Transilvanie din ce în ce mai <liberă>… Aici nu mai e despre ce cântă la duş … Este despre România! Despre România noastră… Fiindcă au vorbit de pragmatism… Valoarea de întrebuinţare a UDMR este dată de ponderea în parlament. Aceasta este mare dacă românii nu vin la vot. Hai să-i <ascultăm> şi să fim pragmatici! Să fim Pro România şi să ieşim la vot”, conchide fostul premier.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy