Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.
reclamatie

Consiliile judeţene au ca sarcină neutralizarea deşeurilor de origine animală

certificare_ecologicaMarți, 13 iunie la sediul consiliului județean a avut loc o dezbatere pe această temă, la care au participat reprezentanții instituțiilor abilitate și primari din județ. Au fost identificate mai multe variante în ceea ce privește modul de colectare și transport a deșeurilor de origine animală. Conform ordonanței, consiliul județean prin intermediul unui concurs de proiecte, poate desemna firma care va desfășura această activitate, sau va înființa un serviciu public în acest sens. Ultima variantă a fost exclusă, deoarece legislația nu permite acest lucru.

Prezent la întâlnire, Borboly Csaba a criticat prevederile ordonanței și a spus că neutralizarea deșeurilor de origine animală ar fi mai facilă dacă s-ar organiza la nivelul microregiunilor, însă ar fi mai costisitor, dat fiind faptul că spre exemplu ar trebui să se angajeze personal. Singura soluție este desemnarea unei firme specializate care să asigure aceste servicii la nivel județean. Rezolvarea acestei probleme „a fost pusă în cârca consiliilor județene, fără asigurarea de resurse sau a unei proceduri legale clare”, a afirmat Borboly Csaba.

„Consider că formula actuală a ordonanței nu poate fi pusă în aplicare fără asigurarea de resurse financiare și o procedură de aplicare clară. Probabil, nu ar fi rău dacă toate deșeurile animale ar fi duse la București, pentru ca cei care stau în birouri și au elaborat această ordonanță atât de absurdă și de inaplicabilă, să gestioneze situația”, a spus președintele consiliului județean și a adăugat că nu îndeamnă fermierii să recurgă la această metodă, însă poate că ar merita o astfel de lecție cei care au elaborat această ordonanță, dar și politicienii care au semnat-o.

În opinia lui Borboly Csaba găsirea unei soluții cât mai urgente este necesară și datorită faptului că în momentul de față numeroase leșuri sunt abandonate pe malul apelor, sau îngropate în grabă, poluează mediul înconjurător.

„Există câteva firme mai mari care cu o întârziere de cinci-zece zile, colectează deșeurile de origine animală, însă până cât se face colectarea efectivă aceste deșeuri poluează localitatea. Această situație este aproape incredibilă, în comparație, programul laptele și cornul, cu toate greutățile care se întâmpină în aplicarea acestuia, este raiul pe pământ”, a spus Borboly Csaba.

Consiliul județean urmează ca în cursul unei luni să organizeze un concurs de proiecte în vederea atribuirii acestor servicii, apoi va angaja un dispecer care va prelua și transmite solicitările în ceea ce privește neutralizarea deșeurilor de origine animală.

Gestionarea cât mai eficientă a acestei probleme este importantă și din punctul de vedere al abatoarelor mici și micilor producători, a adăugat Márton István, directorul asociației de dezvoltare rurală din cadrul consiliului județean menționând că instituția urgentează de ani de zile înființarea acestora.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *