Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Consiliul Judeţean Harghita intenţionează să sprijine fermierii în accesarea fondurilor pentru dezvoltarea zonelor montane

Consiliul Judeţean Harghita intenţionează să sprijine fermierii în accesarea fondurilor pentru dezvoltarea zonelor montane, după ce cadrul legislativ s-a simplificat, existând posibilitatea depunerii, în acest sens, a peste 50 de cereri şi finanţare.

sursa foto: Consiliul Județean Harghita/Facebook

În județul Harghita este nevoie de coordonare și cooperare pentru pregătirea a aproape cincizeci de cereri de finanțare pentru investiții ce vizează dezvoltarea zonelor montane. Fiind asigurat cadrul legal, există la momentul actual oportunitatea de a accesa finanțări în investiții precum înființarea stânelor montane, înființarea centrelor de colectare și/sau prelucrare a laptelui în zona montană, precum și înființarea centrelor de colectare și prelucrare a fructelor de pădure, a ciupercilor şi/sau a plantelor medicinale şi aromatice din flora spontană şi/sau de cultură în zona montană, scopul fiind ca județul Harghita să fie fruntaș în accesarea acestora.
Deoarece un impediment în accesarea fondurilor îl constituie birocrația, Consiliul județean Harghita, împreună cu instituțiile implicate în procesul de verificare și autorizare, intenționează să acorde sprijin pentru fermierii care doresc să aplice astfel încât să poată depune în timp solicitările.
Cred că există un viitor pentru zootehnie, în special pentru creșterea animalelor în aer liber, la munte. Vrem să avem stâne care să atragă vizitatori și să le ofere tinerilor o experiență de viață și un punct de referință și vrem să ne asigurăm că această profesie tradițională, păstoritul montan, nu este uitată. Dorim să-i sprijinim pe fermieri în cea mai mare problemă, păstrarea forței de muncă, și prin încurajarea deschiderii de puncte gastronomice locale, produsele montane să devină o atracție pentru turiști în județul Harghita” a declarat Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita.

Înfiinţarea centrelor de colectare a laptelui a fost dintotdeauna o prioritate pentru Consiliul Judeţean Harghita, în prezent fiind construite şi autorizate cu ajutorul acestei instituţii peste 100 de astfel de centre, şi se doreşte ca numărul acestora să crească, în urma modificărilor legislative adoptate de Guvern.

De asemenea,se intenţionează deschiderea de noi afaceri de familie în domeniul prelucrării plantelor medicinale şi a fructelor de pădure, care au mare succes în judeţ, punându-se accent şi pe înfiinţarea stânelor montane.
În zilele următoare vor avea loc mai multe întâlniri profesionale de acest gen pentru a discuta posibilitățile de depunere a solicitărilor de finanțare.

  • informații furnizate de Biroul de Presă al Consiliului Județean HarghitaLasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.