Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Consiliul Local al municipiului Miercurea Ciuc a aprobat un document strategic legat de protecția climei

Consiliul Local al municipiului Miercurea Ciuc a adoptat un document strategic legat de protecția climei, care va juca un rol important în absorbția fondurilor europene în următorii ani. CLIMADAPT este un document justificativ pe care îl au doar câteva municipalități din întreaga țară și, prin urmare, va fi un avantaj în viitoarele proiecte pentru eficiență energetică și dezvoltarea infrastructurii.

În luna decembrie a anului trecut, Miercurea Ciuc a câștigat un grant de 573.000 de lei din partea Fondului Norvegian pentru pregătirea unei strategii de atenuare a efectelor schimbărilor climatice. Documentul cuprinzător a fost finalizat, au avut loc dezbateri publice și, din cauza termenului limită pentru închiderea acestuia, consiliul municipal a trebuit să îl voteze astăzi.

Pe de o parte, strategia abordează adaptarea – abordând aspecte precum eficiența energetică, protecția împotriva inundațiilor și expunerea la condițiile meteorologice extreme neobișnuite din orașul nostru în timpul verii. Pe de altă parte, strategia arată clar că aceasta nu se face în detrimentul dezvoltării economice, ci stabilește cerințe suplimentare pentru toate dezvoltările industriale” – a declarat primarul Korodi Attila în discursul său de deschidere.

Potrivit experților de mediu, acesta este cel mai cuprinzător document de protecție a climei disponibil în prezent în România. Utilitatea sa constă în faptul că, în anii următori, fondurile centrale și europene vor sprijini în mare măsură eforturile de atenuare a schimbărilor climatice, iar această strategie ne va oferi un avantaj atunci când vom solicita finanțare” – a mai adăugat edilul.

În cadrul ședinței extraordinare a fost aprobată, de asemenea, o rectificare bugetară, unul dintre aspectele acesteia fiind reamenajarea curții din spatele Cetății „Mikó”, cu șanțul său și casele tradiționale. O sumă semnificativă de finanțare din Planul Național de Reziliență și Redresare (PNRR), care are un termen limită strâns, poate fi atrasă dacă pregătirea DALI-ului poate fi contractată în acest an.
„Întocmirea DALI-ului este importantă, chiar dacă este folosită doar pentru o cerere de finanțare ulterioară din alte fonduri” – a precizat Korodi Attila.

Plan de atenuare CLIMADAPT_MiercureaCiuc_draft_v_finala
  • informații furnizate de Biroul de Presă al Primăriei municipiului Miercurea CiucLasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.