Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Coronavirus: 94 persoane se află internate în Spitalul Județean de Urgență Miercurea Ciuc și în Spitalul suport COVID-19 din Odorheiu Secuiesc

Buletin informativ Harghita, 25 mai 2020, privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19

Foto cu caracter ilustrativ

 

La nivelul județului Harghita situația epidemiologică și măsurile de prevenire a răspândirii Coronavirus, COVID-19, la data de 25 mai 2020:

–        34 persoane aflate în carantină instituționalizată, în scădere cu 16 în ultimele 24 de ore,

–        973 persoane ieșite din carantină de la începutul perioadei,

–        1795 persoane aflate în autoizolare la domiciliu, în creștere cu 87 în ultimele 24 de ore,

–        5315 persoane ieșite din autoizolare în întregul interval,

Astfel numărul total de persoane pentru care s-a dispus măsura izolării la domiciliu de la începutul perioadei, este de 7110.

În județul Harghita au fost confirmate un număr de 117 cazuri de persoane infectate cu COVID-19, din care: 22 persoane s-au vindecat; o persoană decedată; 94 persoane se află internate în Spitalul Județean de Urgență Miercurea Ciuc și în Spitalul suport COVID-19 din Odorheiu Secuiesc, sub supraveghere medicală.

Anchetele epidemiologice sunt în derulare și se efectuează teste la COVID-19 pentru contacții simptomatici a persoanelor internate în spitale, respectiv au fost dispuse măsuri suplimentare de izolare la domiciliu pentru contacți asimptomatici.

Testările se efectuează cu respectarea algoritmului de testare pentru COVID-19, stabilit de către Institutul Național de Sănătate Publică.

 

În ultimele 24 de ore, structurile teritoriale ale Ministerului Afacerilor Interne, ale Ministerului Apărării Naționale și polițiștii locali din Odorheiu Secuiesc, Gheorgheni și Toplița au acționat, în sistem integrat, pentru combaterea răspândirii noului coronavirus, dar și pentru descurajarea faptelor de natură contravențională.

 

În data de 24.05.2020, personalul Inspectoratului de Poliție Județean Harghita și al Inspectoratului de Jandarmi Județean Harghita au efectuat misiuni de verificare a prezenței la domiciliu a persoanelor aflate în autoizolare.

De asemenea, au fost efectuate misiuni de patrulare pentru menţinere a măsurilor de ordine publică pe raza unităților administrativ teritoriale, în zona centrelor de carantină şi de izolare;

 

 

RECOMANDĂRI PRIVIND CONDUITA DE PREVENȚIE PE PERIOADA STĂRII DE ALERTĂ

 

Prin Hotărârea nr. 5/2020 a Parlamentului României, s-a instituit obligația că în spațiile publice închise, spațiile comerciale, mijloacele de transport în comun și la locul de muncă se instituie obligativitatea purtării măștii de protecție, în condițiile stabilite prin ordinul comun al Ministrului Sănătății și Ministrului Afacerilor Interne.

Fac excepție de la această regulă: persoanele care suferă de boli ce afectează capacitatea de oxigenare; copii cu vârsta mai mică de cinci ani; persoanele care desfășoară activități fizice intense și/sau în condiții de muncă solicitante (temperaturi ridicate/umiditate); elevii și studenții doar în timpul orelor de curs, dacă se respectă distanțarea corespunzătoare; angajatul care este singur în birou sau dacă între persoanele din birou există o distanță de 2 metri, se asigură aerisirea camerei la cel puțin două și dezinfecția suprafețelor; prezentatorii TV și invitații acestora, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane; vorbitorii în public cu condiția distanței de 3 metri.

Masca de protecție nu se atinge în timpul purtării, că trebuie să acopere nasul și gura și să fie schimbată o dată la patru ore. De asemenea, la intrarea în sedii angajații trebuie să fie triați și să se dezinfecteze pe mâini. Triajul epidemiologic constă în măsurarea temperaturii prin termometru non-contact, iar temperatura măsurată să nu depășească 37,3 grade Celsius; observarea semnelor și simptomelor respiratorii; dacă temperatura măsurată depășește 37,3 grade Celsius se recomandă repetarea măsurării temperaturii, după o perioadă de 2-5 minute de repaus; dacă se constată menținerea unei temperaturi mai mare de 37,3 grade Celsius sau/și prezența altor simptome respiratorii, persoana este îndrumată către medicul în vederea unui consult medical.

 

Solicităm cetățenilor să respecte măsurilor stabilite de autorități în perioada stării de alertă, distanța de socializare și măsurile de igienă stabilite de către specialiști.

 

 

Biroul de presă

Instituția Prefectului Județul Harghita
Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *