Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Coronavirus: Situație dificilă pentru firmele din Borsec

Primăria orașului Borsec a desfășurat în perioada 8-18 mai o consultare publică pe internet despre influențele pandemiei manifestate în orașul nostru. Scopul propus a fost de a afla cum a influențat pandemia viața locuitorilor. În același timp au fost consultate și firmele private din localitate, scrie site-ul statiuneaborsec.ro.

În cadrul consultării publice, pe lângă întrebările adresate locuitorilor, am consultat și firmele private, în speță pe cele din industria turismului, despre constrângerile, provocările și oportunitățile din acest domeniu. Am fost interesați și despre cum a fost apreciată activitatea instituției noastre pe perioada stării de urgență. Chestionarele online au fost trimise prin email unui număr de 56 de firme. La inițiativa noastră au răspuns pozitiv, deci au completat chestionarele, reprezentanții a 24 de firme din localitate.

Exact jumătate dintre respondenți sunt microîntreprinderi având până la 9 angajați, iar 62% dintre cei care au completat chestionarul activează în domeniul turismului. Având în vedere aceste date, nu este surprinzător răspunsul la următoarea întrebare: jumătate dintre cei care au răspuns inițiativei noastre au trebuit să-și sisteze în totalitate activitatea, iar 20,8% și-au trimis angajații în șomaj tehnic. Situația este la fel de dramatică și în cazul veniturilor înregistrate, 54,2% dintre firmele participante în sondaj au rămas fără venituri pe perioada stării de urgență. Iar 12,5% au înregistrat venituri cu 75 la sută mai mici față de aceeași perioadă a anului trecut.

Previziunile firmelor nu sunt deloc optimiste nici în cazul trimestrului doi al anului în curs, numai 29,2% exprimându-și speranța că situația se va îmbunătăți.

La întrebarea cum apreciați activitatea primăriei legată de COVID-19, 91,2% au răspuns că sunt mulțumiți de eficiență. Iar în privința comunicării instituției noastre pe timpul stării de urgență, peste 907% au răspuns că a avut un conținut relevant, în timp, în formă, ușor de înțeles.

În privința propunerilor adresate primăriei, mulți consideră relansarea turismului drept cel mai important lucru de făcut în următoarea perioadă cu respectarea strictă a măsurilor de prevenire a infecției cu coronavirus. În același timp s-a amintit, ca fiind foarte important, extinderea serviciilor de sănătate din localitate, respectiv ca firmele afectate de criză să beneficieze de facilități fiscale.

De menționat faptul că bugetul orașului Borsec va fi influențat de situația economică: o mare parte din bugetul de venituri reprezintă cotele defalcate din impozitul pe venit, sumă care va scădea în perioada următoare. Totuși, potrivit primarului József Mik, primăria este interesată să acorde sprijin firmelor private afectate de criză. În acest scop se examinează legislația în vigoare pentru a stabili care ar fi facilitățile pe care primăria ar putea să le acorde.
Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *