Secţia a II-a civilă de contencios administrativ şi fiscal a Curții de Apel Bacău a judecat vineri, 10 februarie, recursul în dosarul ce privește decizia Tribunalului Bacău care a anulat autorizaţia de construire emisă pentru parcela românească din cimitirului militar Valea Uzului şi a dispus demolarea construcţiei ilegale.
Instanța a dat o sentință definitivă care menține decizia Tribunalului Bacău: crucile românești din beton amplasate în cimitirul militar din Valea Uzului sunt construite ilegal și trebuie demolate imediat.
”Solutia pe scurt: Respinge recursul ca nefondat. Definitivă. Pronunţată conform art.402 teza finală Cod procedură civilă, azi, 10.02.2023. Document: Hotărâre 101/2023 10.02.2023”
Minuta hotărârii a fost publicată pe portalul instanţelor de judecată din România.
Hotărârea judecătorească este definitivă.
Recursul a fost înaintat de UNITATEA ADMINISTRATIV TERITORIALĂ DĂRMĂNEŞTI – PRIN SCA ŞAPTEFRAŢI, GHINCIOIU ŞI ASOCIAŢII în data de 4 aprilie 2022, după ce Tribunalul Bacău a anulat autorizaţia de construire nr 69/17.12.2018 pentru lucrări de construire monument cimitir internaţional şi 50 de cruci pentru eroii români emisă de Primarul Comunei Dărmăneşti şi a dispus desfiinţarea lucrărilor executate în baza acestei autorizaţii de construire.
În martie 2019, Consiliul Local Dărmăneşti a inclus printr-o hotărâre cimitirul militar din Valea Uzului în domeniul public al oraşului, după care, în aprilie a înfiinţat în mod arbitrar o parcelă românească în cimitirul aşezării depopulate Valea Uzului, aşezată la graniţa judeţelor Harghita şi Bacău. Anterior, cimitirul era îngrijit de comuna Sânmartin. Comunitatea maghiară îl consideră cimitir militar maghiar.