Cseke Attila: centralizarea spitalelor va încetinii semnificativ investițiile de infrastructură spitalicească

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Foto: Mediafax

 

„Descentralizarea spitalelor înseamnă fonduri pentru dezvoltare. În 2010 am descentralizat 85 la sută din spitalele din România. Înainte de această măsură, pe plan național, s-au cheltuit mai puțin de 100 de milioane de lei pentru dezvoltarea infrastructurii spitalicești. În urma măsurii această sumă a fost imediat triplată. Dacă vrem să trecem de pandemie, dacă vrem să evităm o altă tragedie ca cea de la Piatra Neamț, avem nevoie de spitale moderne” – a declarat la o conferință de presă din Oradea, senatorul UDMR, Cseke Attila.

Senatorul, fost ministru al sănătății, a adăugat: imediat după descentralizate autoritățile locale au alocat mai multe fonduri pentru modernizarea infrastructurii din spitale. În Oradea, în ultimul deceniu s-a alocat 30.595.412 de lei din fonduri locale, 30.858.657 de lei din fonduri europene și 87.809.702 de lei din bugetul de stat. „UDMR face demersuri și a militat întotdeauna pentru finanțarea corespunzătoare a spitalelor. La propunerea Uniunii, în fiecare an s-au alocat fonduri din bugetul de stat pentru spitale. Asigurarea sprijinului financiar este rolul politicienilor, deciziile profesionale trebuie lăsate la mâna medicilor” a spus Cseke Attila.

Senatorul din județul Bihor a mai arătat: spitalele unde managementul a asigurat continuitate și stabilitate s-au dezvoltat cel mai vizibil. Acesta a subliniat că la Spitalul Județean de Urgențe din Oradea este același conducător de peste 9 ani, în timp ce în spitalele din Sfântu-Gheorghe sau Odorhei-Secuiesc nu a fost schimbat managerul în ultimul deceniu. Spre deosebire de Piatra Neamț, unde ministrul a numit în funcție proprietarul unei societăți de pompe funebre, unul din cei opt manageri de spital numai în ultimul an. În timpul stării de urgență au fost schimbați managerii de trei ori.

„Descentralizarea sistemului sanitar a fost cea mai mare reformă din ultimul deceniu, și a adus rezultate pozitive semnificative, atât de necesare, acolo unde s-a găsit omul potrivit pentru a conduce spitalul. Nu suntem de acord cu centralizarea, care ar submina toate rezultatele obținute pe plan local în ultimul deceniu”, a spus senatorul UDMR.

În opinia UDMR decizia privind cele peste 1700 de funcții de conducere în spitalele din țară nu trebuie lăsată la mâna unui singur om, unui singur ministru, în special având în vedere faptul că în ultimul deceniu România a avut 12 Guverne și 13 miniștrii ai sănătății –a conchis Cseke Attila.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy