Curtea de Apel a anulat ordinul ministerial privind reînfiinţarea Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş

0

Articol disponibil în: Română

Curtea de Apel Târgu Mureş a anulat, vineri, ca primă instanţă, ordinul ministerial prin care s-a dispus, în 2018, reînfiinţarea Liceului Teologic Romano-Catolic „II. Rákóczi Ferenc” din Târgu Mureş, transmite MTI.

Extrasul sentinţei a fost publicat pe portalul instanţelor de judecată din România. Instanţa a anulat în totalitate trei ordine ministeriale din 2018, care se referă exclusiv la liceu, şi un al patrulea ordin care face referire şi la liceu.

Printre ordinele care au fost anulate se numără: ordinul ministerial privind reînfiinţarea liceului, ordinul care a pus Liceul romano-catolic sub tutela Liceului „Bolyai Farkas” când a fost dizolvat legal, precum şi ordinul prin care Zsolt Tamási a fost numit interimar la conducerea instituţiei de învăţământ. Interimatul lui Zsolt Tamási a încetat ulterior, deoarece acesta a obţinut prin concurs postul de director.

Hotărârea poate fi atacată în termen de 15 de zile de la data comunicării.

„Nu pot să-mi imaginez ce argumente a analizat instanţa pentru a ajunge la această concluzie”, a declarat Zsolt Tamási agenţiei ungare de presă MTI. Acesta a adăugat că aşteaptă să afle motivarea hotărârii, dar nu se îndoieşte de faptul că liceul romano-catolic va contesta sentinţa.

În luna aprilie, Partidul Mişcarea Populară (PMP), Asociaţia Civică pentru Demnitate în Europa (ADEC) şi Colegiul Naţional „Unirea” din Târgu Mureş, împreună cu Asociaţia părinţilor elevilor şcolii, au dat în judecată Ministerul Educaţiei din România şi Liceul Teologic Romano-Catolic „II. Rákóczi Ferenc” din Târgu Mureş, considerând că înfiinţarea de anul trecut a acestuia din urmă a fost ilegală.

Iniţiatorii procesului au obiectat că ministerul a emis patru acte administrative care s-au referit în mod specific la înfiinţarea liceului teologic. Marius Pascan, deputat de Mureş şi preşedintele executiv al PMP, specificase anterior că nu acceptă ca Legea învăţământului să se aplice doar românilor, „în timp ce pentru o minoritate, această lege să devină facultativă, ba chiar poate fi încălcată prin ordine de ministru şi ordonanţe de urgenţă”.

Potrivit deputatului, Liceul Teologic Romano-Catolic „II. Rákóczi Ferenc” a fost înfiinţat „printr-o complicitate politică ticăloasă”, la comanda şi în urma presiunilor Budapestei.

În 2018, liceul din Târgu Mureş a încetat să funcţioneze ca o instituţie de sine stătătoare. În 2016, DNA a demarat o anchetă împotriva directorului şcolii, Zsolt Tamási şi a fostului inspector şcolar general, Ştefan Someşan, din cauza presupuselor ilegalităţi comise în timpul înfiinţării din 2014 a liceului. În luna martie a acestui an, judecătoria a retrimis dosarul la DNA pentru completare, însă procesele demarate au condus la desfiinţarea instituţiei şcolare.

În septembrie 2017, Guvernul Ungariei a anunţat că din cauza încetării statutului de drept al instituţiei de învăţământ se va opune prin veto aderării României la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), iar mai târziu, după ce liderul PSD, Liviu Dragnea, i-a dat asigurări premierului Ungariei, Viktor Orbán, cu privire la reînfiinţarea liceului, Ungaria şi-a retras veto-ul.

În februarie 2018, Parlamentul României a votat o lege de înfiinţare a liceului, dar, o lună mai târziu, Curtea Constituţională a României a declarat-o neconstituţională. Într-un final, liceul a luat fiinţă din nou în baza unui ordin al Ministrului Educaţiei, adoptat la 9 august 2018, de data aceasta sub denumirea de Liceul Teologic Romano-Catolic „II. Rákóczi Ferenc”.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy