Dansăm cum ne cântă UE? Liberalizarea gazelor naturale aduce scumpiri după 1 iulie

0

Articol disponibil în: Magyar Română

Foto: ECONOMICA.net

Încă de la începutul lunii martie, românii au aflat că piața gazelor naturale se va liberaliza începând cu  data de 1 iulie 2020. Prin urmare, prețurile pentru furnizarea gazelor naturale la clienții casnici nu vor mai fi reglementate de către Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) ca până acum, ci se vor forma liber pe piaţă, în funcţie de cerere şi ofertă.

În aceste condiții, clienţii casnici trebuie să identifice oferta de furnizare care corespunde cel mai bine nevoilor lor şi să încheie, până la data de 30 iunie 2020, un contract de furnizare a gazelor naturale în regim concurențial.  Procesul de schimbare a furnizorului de gaze naturale este simplu şi gratuit, acesta nu implică modificări de ordin tehnic, indiferent de furnizorul de gaze naturale ales de către client, potrivit comunicatului de presă emis de ANRE.

Mai multe detalii oficiale privind prețurile pentru furnizarea gazelor naturale la clienții casnici începând cu data de 1 iulie găsiți pe site-ul ANRE.

*

Statul român a acceptat în negocierile cu FMI și Comisia Europeană să liberalizeze prețul gazelor. La o primă vedere această măsură pare a fi în avantajul cetățenilor dar, pentru că subiectul este de interes general și această modificare va avea impact asupra a 3,4 milioane de consumatori casnici, am căutat să consult opinii în rândul oamenilor din diferite zone ale țării ce lucrează în diverse domenii. Poate că cele spuse în rândurile de mai jos vor avea ecou și vor luate în considerare de cei care cred că se pot îmbogăți pe spinarea proștilor.

Ce înseamnă mai exact liberalizarea prețului la gazele naturale? Înseamnă că guvernul nu va mai putea ține jos prețul pentru gazul natural extras în Romania, iar consumatorii vor fi nevoiți să-l cumpere la prețul pieței.

Să vedem ce cred românii despre asta:

Practic îți oferă posibilitatea să îți alegi un furnizor de gaz metan și pe piață apare concurența, iar cei de la E.ON nu vor mai deține monopol asupra conductelor – crede Ionuț, un tânăr IT-ist din Neamț, că ar fi logic să se întâmple după această mișcare pe piața gazelor naturale.

La polul opus, Alex, un pensionar din Harghita spune că va urma o nouă scumpire pentru oamenii săraci, greu de suportat într-o țară care are resurse și care produce.

O măsură aparent bună, însă în contextul în care plata gazelor este controlată de cei cu interese… această liberalizare va fi doar de ochii lumii pentru că, în realitate prețurile vor fi dictate de interesele marilor companii. România o țară cu rezerve de gaze practică prețuri mai mari decât Germania, țară importatoare, spune Cornel, un antreprenor din Suceava.

După cum puteți observa, românii sunt și de această dată subestimați de către marii afaceriști din domeniul energetic în cârdășie cu politicienii, dar cu toate acestea nu pot fi duși de nas. Cel mai complex și elocvent răspuns dat la simpla și modesta întrebare despre cum este văzută această măsură de liberalizarea a pieței gazelor naturale în România, este dat de către Gabriel Antoniu Lavrincic, directorul comercial al companiei SC SIMEX din Sălaj.

Gazele se scumpesc nu pentru că au crescut costurile de exploatare sau mentenanță și livrări, se scumpesc pentru că factorii de decizie doresc să-și mărească profiturile pe spatele oamenilor care și așa mulți nu o duc ușor… Noi românii nu cumpărăm gaze direct de la rusi pentru că suntem nealcoși. Cumpărăm prin intermediari gen a treia/patra/cincea mână de la francezi – GDF, nemți -E.ON, etc. Toată Europa este plină de bani rusești. În afara de noi, toată lumea face afaceri cu Federația Rusă și asta în pofida așa-ziselor sancțiuni.

Cât de mult ”bine” ne vor Uniunea Europeană și SUA

Nu se dorește că România să aibă relații economice normale cu Rusia pentru că ei cunosc potențialul multilateral dintre România și Rusia, iar având relații economice bune inevitabil se ajunge și la relații diplomatice foarte bune. Însă cei care „seamănă vânt și furtună” nu vor asta. 

Distanța Washington – București = 8000 km. Distanța Moscova – București = 1700 km (!)

Clasa politică din România trebuie să i-a exemplul altor țări importante din Uniunea Europeana și din lume, inclusiv SUA care în pofida „așa-ziselor sancțiuni“ fac tot posibilul să își mențină și chiar să dezvolte relațiile comerciale cu Rusia. Așezarea geopolitică a României între Orientul Mijlociu, Uniunea Europeană, Federația Rusă și Balcani ar putea fi folosită în favoarea dezvoltării și pentru a deveni lider continental INCLUSIV ÎN GESTIONAREA și INTERMEDIEREA GAZULUI ȘI ALTOR RESURSE din Rusia, bazinul Mării Caspice, respectiv Turkmensitan, Azerbaidjan. România trebuie să își reducă dependența financiară și decizională față de Uniunea Europeană, să își cultive propriile resurse, autonomie în luarea deciziilor, încrederea în sine și să uite de teama față de Rusia care este doar o Fata Morgana.

Cât de ușor, dar cu demnitate ar putea România rezolva problemele stringente ale țării…

Intermedierea gazului din Rusia de către Romania ar putea aduce sume de bani URIAȘE la buget, aceste sume de bani ar rezolva problema autostrăzilor, spitalelor, școlilor etc. din România. Când spun asta, mă bazez pe informații sigure și calcule precise, nu sunt povești, sunt lucruri clare, pe care le știu și alții din sfera politică din România, subliniază sălăjeanul.

Vreți să vedeți oameni sănătoși la cap? Uitați-vă la vecinii noștri:

Bulgaria a ajuns la un acord cu Rusia, prin care cumpară gaz cu 40% mai ieftin. Vecinii noștri din Ungaria exportă de mama focului în Rusia de unde cumpără gaze la jumătate de preț față de România. Ungurii au primit acest preț la gaz fără negocieri și încearcă cu succes să mențină relații bune cu toată lumea, și cu Rusia și cu UE.

Gabriel Antoniu Lavrincic, directorul comercial al companiei SC SIMEX din Sălaj spune că a ajuns să cunoască foarte bine Rusia. Sălăjeanul, din poziția de director al uneia dintre cele mai de succes companii din România, se află zilnic în contact cu piața rusă, respectiv ex-URSS. Omul face afaceri cu rusii de 26 de ani, deci vorbește din PRACTICĂ și nu teorii scrise pe garduri de așa-zișii analiști economici și politici. Afaceristul crede cu tărie că în același timp putem fi prieteni cu americanii și să facem afaceri cu rușii.

Nemții fac afacerii cu rușii la loc comanda, Mercedes Benz din Germania, în mod oficial a deschis în Rusia o mare fabrică, iar la inaugurare au participat miniștrii germani ai economiei și energiei în frunte cu Putin. Germania cea mai mare economie și lider UE, impune multe reguli altor țări, dar face afaceri în Rusia fără a ține cont de sancțiuni. Și ca o completare, americanii fac afaceri Și cu rusii și cu Iranul, tot așa, de bubuie, în ciuda retoricii din mass media. Întrebarea este: NOI ROMÂNII DE CE NU FACEM NIMIC?

Oare când va abandona România comportamentul de colonie față de America și își va urma interesele?

Mai doresc să punctez o fază reală, firmele din zona UE care au fost obligate să renunțe la piața rusa din cauza sancțiunilor, știu din surse oficiale că locul acestora a fost imediat ocupat de companii din SUA care lucrează și exportă în Rusia fără probleme. În fiecare delegație pe care o fac în Rusia văd că în spatele dialogului picant, americanii fac afaceri cu rusii fără nicio problemă. În prezent SUA are 50 de parteneriate cu Rusia care reprezintă relații comerciale la cel mai înalt nivel, cercetarea spațială etc. La Moscova există multe companii mari americane care lucrează la capacitate maximă, de asemenea la Washington și alte orașe americane există la fel de multe companii mari rusești care funcționează fără să fie încurcate de retorica politicului, conchide Gabriel Antoniu Lavrincic.

Deci, oameni buni, ceea ce pentru noi e ”ciumă” pentru alții e mumă, și invers? Asta ar trebuie să ne dea serios de gândit!

 

Viorela Gherasim

 

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy