Declarația pe propria răspundere devine din nou obligatorie!

0

Articol disponibil în: Magyar Română

 

Dr. Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul de Interne și șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a explicat, în cadrul unei conferințe de presă, noile restricții impuse pe teritoriul României pentru limitarea răspândirii infecției cu coronavirus.

„Ne aflăm într-o situație dificilă și este nevoie de implicare noastră a tuturor. Deznodământul va depinde de fiecare dintre noi, și la nivel instituțional și la nivel individual. Fiecare dintre noi poate să ajute și să fie parte din acest efort major ca să limităm impactul virusului care cauzează boala COVID-19.

Au fost adoptate un proiect și o hotărâre care vor intra în vigoare începând cu ziua de luni. Și efectul lor va avea o durată de implementare de 30 de zile. La finalul celor 30 de zile urmează să se facă o nouă evaluare.

 

Măsurile care sunt propuse la nivel național sunt menite să reducă impactul virusului, spune Arafat.

 

Prima măsură, cea mai eficientă dintre toate, portul măștii generalizat în orice oraș, indiferent de incidență. Credeți-mă că asta este măsura care va duce cel mai mult la limitarea răspândirii virusului, dacă este respectată.

Raed Arafat, despre restricțiile de circulație impuse pe timp de noapte

A doua măsură națională este închiderea magazinelor la ora 21.00. Menirea ei este limitarea mobilității și a contactului și reducerea răspândirii. Cine poate face livrare la domiciliu, poate face. Farmacii și benzinării rămân deschise.

Limitarea deplasărilor între orele 23.00 și 05.00. Și aici sunt excepții. Doar poate lumea întreabă de ce. Pentru că acesta este intervalul în care tinerii, în special, se vizitează, poate merg la petreceri. Sunt studii, făcute și în alte state, care arată că au un scop definit.

Unde e posibil, acum devine obligatoriu, unde angajații sunt peste 50 la număr, să se lucreze de acasă.

A fost emisă o ordonanță de urgență cu privire la telemuncă. Este obligatoriu ca orice instituție publică sau privată să ia măsuri astfel încât să se lucreze de la domiciliu.

Raed Arafat: Spitalele COVID, dotate cu aparatură nouă

Creșele și afterschool-urile rămân deschise. În rest, ministrul Educației va emite un ordin general de trecere a școlilor la învățământ online.

Totodată, ieri s-a aprobat o ordonanță de urgență privind stocurile strategice și a echipamentelor care se achiziționează prin ONAC și IGSU. S-au adăugat mai multe tipuri de echipamente: ventilatoare pentru ventilație non-invazivă. Vorbim de 1.500 de bucăți; sisteme de oxigenatoare – 1.000 de bucăți; concentratoare de oxigen – 3.000; analizoare portabile – 500; aspiratoare portabile de secreții – 500; teste rapide antigen – 3 milioane bucăți; măști chirugicale – 50 de miliane; seringi – 10 milioane de bucăți.

Total sumă preconizată este de 67 milioane de euro pentru toate aceste achiziții. Este doar o estimare.

A mai fost aprobată o HG pentru achiziționarea de vaccin – 200.000 de euro.

Ca să concluzionez. Din nou, insist, măsurile nu le putem lua unii singuri și să le aplicăm fără participarea tuturor. Avem nevoie de toată lumea, să aplicăm aceste măsuri în mod corect.

 

Trebuia să implementăm aceste măsuri ca să nu ajungem într-o situație în care ar fi fost prea târziu. Nu ascultați știrile care poate vor spune că aceste lucruri nu sunt ok și că nu trebuie să purtăm mască. Nu plecați urechile la campaniile acestea. E foarte important să verificați de unde luați informația”, a declarat Raed Arafat.

Declarația pe propria răspundere devine din nou obligatorie! Raed Arafat explică ce trebuie să conțină aceasta:
Va fi deajuns o declarație scrisă de mână, însă și formularul descărcat de pe internet este valabil.

„Scrisă de mână. Scrisă de mână, care spune clar motivul deplasării și care este, bineînțeles, cu datele personale ale persoanei respective”. Întrebat dacă asta înseamnă că nu va exista un formular-tip de descărcat, el a precizat: „Poate să fie și un formular, cine vrea să descarce un formular, deci merg amândouă soluțiile”.

Sursa: antena3.ro

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy