Despre Regionalizarea României – Premierul Ungariei, Orban Viktor la Băile Tuşnad

0

Articol disponibil în: Magyar Română

orbanPremierul Ungariei, Orban Viktor, și mai mulți miniștri și secretari de stat din cabinetul său vor participa și vor susține prelegeri pe diferite teme la Universitatea de vară de la Băile Tușnad, la care sunt așteptați circa 70.000 de participanți și unde, printre altele, se va discuta și despre regionalizarea României.

Președintele executiv al Consiliului Național Maghiar din Transilvania, Sándor Krisztina, a declarat, joi, într-o conferință de presă, că au fost invitați în special politicieni maghiari. Ea a mai spus că au fost făcute invitații și către PNL, USR și Președinția României, dar că, cel puțin deocamdată, n-au fost primite răspunsuri de confirmare a participării reprezentanților acestora.

„Ca în fiecare an, și în acest an pot să vă zic că e foarte greu să invităm oameni politici din București care să stea la masă cu noi și să dezbatem subiecte mai delicate, cum ar fi conviețuirea româno-maghiară, cum ar fi autonomia, folosirea limbii materne în instituțiile publice etc. Știm ce s-a întâmplat în urmă cu câteva săptămâni în media românească, cum a fost ținta unor discursuri naționaliste și extremiste comunitatea maghiară. Din păcate, încă, politica românească nu s-a maturizat și e păcat, dacă ne gândim că această universitate de vară a pornit de la nevoia unui dialog româno-maghiar; astăzi, în 2017 încă ne străduim să invităm oameni, politicieni din politica românească”, a spus Sándor Krisztina.

Aceasta a mai spus că printre dezbaterile care vor avea loc în cadrul Universității de vară de la Tușnad vor fi și cele referitoare la regionalizarea României.

„Tusvanyos este punctul fix și anul acesta am ales punctul fix ca moto al Universității de vară, pentru că, într-o lume cu incertitudini în creștere, credem că avem nevoie de puncte fixe. Puncte fixe sunt multe, și Europa Centrală și de Est e un punct fix pentru viitorul Europei și pe această temă vom avea dezbateri mai multe, cu diferiți invitați, politicieni, analiști politici care vor dezbate subiecte precum viitorul Europei, viitorul Europei Centrale și de Est și din perspectiva migrației. Punctul fix este și Bazinul carpatic pentru comunitatea maghiară care trăiește aici și pe această temă vom avea diferite prelegeri cu politicieni invitați din partea Guvernului ungar, din partea partidelor politice maghiare din Transilvania și din Bazinul carpatic. Punctul fix este și Transilvania pentru noi; vom avea dezbateri cu lideri transilvăneni români și maghiari care vor dezbate subiectul regionalizării României și alte subiecte care sunt importante pentru cele două comunități din această regiune a țării. (…) Punct fix este și faptul că, de mai mulți ani, dl. prim-ministru Orban Viktor va susține o prelegere, sâmbătă, la Băile Tușna”, a menționat Sándor Krisztina.

La rândul său, organizatorul principal al universității de vară, Popa Ilona, a spus că manifestarea va avea un program diversificat.

„Vor fi concerte cu mai multe formații din Ungaria și din Ardeal. O să fie simpozioane pe diferite teme: economice, științifice, literare, interetnice, programe culturale, de sport, recreative și de divertisment. În aproape 26 de corturi partenere o să se desfășoare aceste programe. Intrarea este liberă până la ora 16,00, apoi se plătește o taxă de intrare de 10 lei. Pentru cei care sosesc cu corturi, intrarea pentru o zi este 10 lei zi și de 40 de lei pentru o săptămână”, a menționat Popa Ilona.

Organizatorii au mai spus că se așteaptă la o participare de 15-20.000 de persoane pe zi și de 60-70.000 de persoane pe toată perioada manifestării.

Consiliul Tineretului Maghiar (MIT) și Fundația Pro Minoritate organizează, în perioada 18-23 iulie, la Băile Tușnad, Harghita, a 28-a ediție a Universității de vară și a taberei studențești de la Băile Tușnad/ Tusvanyos.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy