Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Dezvoltarea culturală, turistică și rurală a județului Harghita

Consiliul Județean Harghita  s-a reunit  joi, 29 aprilie, în ședință ordinară (online), principalele subiecte de pe ordinea de zi vizând dezvoltarea județului Harghita prin intermediul strategiilor.

La ședință a participat și Barabási Antal Szabolcs, secretar de stat în Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, aflat în vizită în județul Harghita.

Prin intermediul strategiilor adoptate se are în vedere stabilirea unor linii directoare bine definite pe termen lung,  care să constituie un sprijin pentru economia județului.

Au fost adoptate trei strategii județene: strategia de dezvoltare rurală pentru perioada 2020-2030, strategia culturală județeană pentru perioada 2021-2030 și strategia județeană de turism pentru perioada 2020-2027.

Le mulțumim tuturor celor care au luat parte la sondajul realizat. Strategia acoperă situația fermelor mici și mari, vânzărilor locale, utilizarea produselor sănătoase și resurselor de dezvoltare. Județul Harghita poate fi unul pilot, prin măsurile lansate în premieră, oferind astfel un bun exemplu și pentru alte județe.”,  a afirmat Borboly Csaba.

Secretarul de stat a adus în discuție strategia de dezvoltare rurală a județului: „Am planificat și am construit în ultimii ani mai multe ferme în județul Harghita, cunosc foarte bine situația fermierilor. Este important ca fermierii să fie pregătiți în mod corespunzător să aplice pentru obținerea de finanțare, și în acest sens în luna mai va avea loc o dezbatere publică. Fac un apel la companiile care se ocupă cu scrierea proiectelor să-i ajute pe fermieri în acest sens„.

Scopul strategiei turistice a județului Harghita este consolidarea furnizorilor de servicii, utilizarea resurselor  și promovarea destinațiilor. Strategia a fost prezentată de Szabó Károly, președintele Asociației de Dezvoltare Comunitară ADI Harghita.

Înainte de a adopta strategia turistică, Bíró Barna Botond, vicepreședintele consiliului județean, a evidențiat, printre altele, programul Family Friendly al Asociației de Dezvoltare Comunitară Harghita:  „Odorheiu Secuiesc are aproape jumătate din cazările din județ autorizate. Simpla existență a cazării nu este suficientă pentru a atrage turiști în județ. De aceea, anul trecut au decis să pună pe primul loc serviciile potrivite pentru familii. Anul acesta, certificatul Family Friendly  poate fi solicitat în trei categorii. Pe lângă cazare și restaurante, antreprenorii și organizatorii de programe pot nominaliza și activități turistice„.

Mai multe informații despre acest program pot fi lecturate aici: https://visitharghita.com/ro/places/visit-harghita-family-friendly

Strategia culturală a județului a fost prezentată de Ferencz Angéla, directorul Centrului Cultural Județean Harghita. Strategia vizează protejarea valorilor culturale ale județului.

Pe lângă strategiile județene, au fost adoptate și programele consiliului județean, programul pentru tineri, familie și programul de protecție a imaginii satului tradițional.

În județul Harghita, acordăm o atenție specială protecției imaginii satului tradițional. Acest program este, de asemenea, cheia pentru construirea identității locale și un pașaport turistic.” , a subliniat Borboly Csaba.

 
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.