Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Din nou, cei de la Consiliul Județean Harghita vor să pozeze în victime, propunând o stemă a județului care încalcă legea

Zilele trecute, Consiliul Județean Harghita a adoptat „în tăcere”, proiectul de hotărâre cu numărul 271, referitor la însușirea proiectului de stemă a județului Harghita.
Spunem „în tăcere”, pentru că adoptarea unei steme a județului nu se întâmplă în fiecare zi,  aceasta va fi utilizată în relația cu toți partenerii din țară și străinătate ai instituției harghitene, indiferent că vorbim de alte instituții publice sau persoane juridice ori fizice.
Ce încercăm să subliniem este modul cel puțin bizar în care conducerea Consiliului Județean Harghita a ales să gestioneze această speță, cunoscând foarte bine că un proiect similar pentru steagul județului a fost respins în cele din urmă.
Încă nu știm dacă au fost respectată procedura legală impusă, dar în mod cert, activitatea comisiei care s-a ocupat de realizarea stemei a lucrat extrem de netransparent. Rezultatul a fost o stemă care nu conține nicio referire la comunitatea românească din județ, de parcă aceasta nici nu ar exista, singurul apel adresat acesteia fiind făcut în 8 iulie, în „Informația Harghitei”, când cei interesați puteau „transmite propuneri, sugestii sau opinii cu privire la proiectul de hotărâre supus dezbaterii …în termen de 10 zile”.
Așadar, eventualii doritori ar fi trebuit să citească și mai ales să înțeleagă la ce se referă respectivul anunț, pentru ca în termen de 10 zile să facă propuneri, în condițiile în care echipa din consiliul județean lucra probabil de mai mulți ani la asta.
Subliniem gestul lipsit de eleganță al conducerii CJ Harghita, care forțează din nou adoptarea unei steme a unei instituții a statului român, de pe care lipsește orice simbol reprezentativ pentru comunitatea românească.
În paralel cu demersurile amintite, domnul Borboly Csaba organizează conferințe,  precum cea din 12 septembrie cu titlul „În loc de circ să găsim soluții pentru o conviețuire pașnică”.
Pe de o parte,  președintele Consiliului Județean Harghita solicită sprijin pentru o „conviețuire pașnică”, iar pe de altă parte exclude complet românii dintr-un proiect care ar trebui să exprime tocmai această „bună conviețuire”.
Sugerăm oficialilor de la consiliul județean mai multă sinceritate și mai puțin populism, dacă vor într-adevăr să armonizeze relațiile dintre comunități. Ar fi păcat să nu se facă niște pași concreți în această direcție, mai ales că se anunță vremuri extrem de complicate în viitorul apropiat pentru toată populația, indiferent de etnie.
Am aflat cu satisfacție că problema stemei a fost discutată și la lucrările de la Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș, unde s-a decis atacarea acestei hotărâri la Instituția Prefectului-Județul Harghita,  în vederea anulării acesteia.
Suntem convinși că demersul acestora va fi încununat de succes, pentru că, să-l cităm pe Borboly Csaba,  „e important să discutăm mai amplu și eu tind să găsim rezolvare și să nu facem circ”.

I.R.

Citiți și:

Cea mai mare țeapă trasă maghiarilor pe anul 2015 – steagul judeţului Harghita
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.