,,Din nou, cu drag, la şcoală!”, la Toplița

0

Articol disponibil în: Română

În perioada 05 – 18 septembrie 2022, la Școala Gimnazială ,,Andrei Șaguna” Toplița, s-a derulat proiectul ,,Din nou, cu drag, la şcoală!”, proiect finanţat de Municipiul Topliţa, prin programul anual de finanţare a activităţilor de tineret şi cofinanţat de Asociaţia DASPROED, Asociaţia dascălilor de la ,,Andrei Şaguna” pro educaţie.

În cadrul acestuia s-au desfăşurat 11 activități educative, recreative, de timp liber, de tip ,,Şcoală după şcoală”, centrate pe cele 8 competenţe – cheie de învăţare pe tot parcursul vieţii, pe parcursul primelor două săptămâni de şcoală.

Acest proiect s-a dorit a fi un liant, un fel de punte de trecere de la vacanţă la şcoală, într-un mod plăcut şi firesc. Astfel, prin activităţile propuse, elevii şi-au reactualizat cunoştinţe din diverse domenii de studiu, şi-au exersat deprinderi, abilităţi, s-au reacomodat unii cu alţii şi cu programul şcolar. Activităţile s-au desfăşurat după-amiaza, zilnic, după cursuri şi în weekend-uri.

Grupul-ţintă a fost format din 50 de elevi de la Şcoala Gimnazială ,,Andrei Şaguna”, din clasele IV – VIII și 10 cadre didactice.

Am urmărit să folosim strategii didactice inovatoare, prin care, să implementăm formarea la elevi de competenţe necesare funcţionării cu succes, într-o lume în schimbare: gândire critică, rezolvare de probleme, comunicare, spirit de echipă etc. Am avut în vedere activităţi care să le insufle dragostea pentru şcoală, în paralel cu crearea de situaţii concrete, în care aceştia să se simtă valorizaţi, prin oferirea unui spaţiu mai mare de afirmare a capacităţilor şi aptitudinilor lor. De asemenea, am încercat să le oferim oportunitatea de a călători, de a vizita, de a explora locuri noi, de a cunoaște lumea de dincolo de arealul limitat al zonei de acasă.

Ţinând cont de specificul local al comunităţii, care se regăseşte în profilul elevului şcolii noastre, bazându-ne pe entuziasmul curiozităţii caracteristic vârstei şcolarilor, am derulat activităţi care să-i ţină aproape de şcoală, să le ofere o alternativă valoroasă în petrecerea plăcută şi instructivă a timpului liber, nu doar pe parcursul timpului petrecut în cadrul proiectului ci, mai ales, pentru cel petrecut mai apoi la şcoală, acasă, cu grupul de prieteni, colegi, vecini, rude sau chiar individual.

Dincolo de toate acestea, esenţa proiectului au fost comunicarea, relaționarea, socializarea, prin adaptare la celălalt, prin respectarea regulilor de grup. Copiii au învaţat să descopere şi să se redescopere împreună, să comunice, să se organizeze, să respecte reguli, să avanseze propuneri, să aibă încredere în sine şi, mai ales, să se bucure împreună. Experienţele de grup încheagă prietenii, dărâmă barierele prejudecăţilor, dau naştere la solidarităţi şi adaptări la situaţii sociale în miniatură. Prin acest proiect şcoala a devenit un altfel de loc pentru o altfel de învăţare în această perioadă. Activităţile au fost organizate şi coordonate de către profesorii şcolii, membrii asociaţiei, în mod voluntar.

A fost o nouă experienţă din viaţa de şcolar. Şi a fost una plăcută!

Mulţumim, Primăriei Municipiului Topliţa, pentru oportunitatea oferită şi tuturor celor care ne-au sprijinit în realizarea acestui demers!

Preşedinte Asociaţia DASPROED,
Prof. Mirela Nemţoc

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy