Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Unii maghiari sunt mai importanți decât alții la sărbătoarea de la Șumuleu Ciuc?

Anul acesta, pelerinajul de la Şumuleu Ciuc va avea loc în condiții speciale, autoritățile asumându-și asigurarea respectării regulilor de distanțare și siguranță impuse de pandemie.

Din câte înțelegem, vor veni mai puține persoane decât în anii anteriori, dar aici ne referim la numărul oamenilor obișnuiți. Numărul politicienilor și al invitaților politici din Ungaria va rămâne același, ceea ce nu este corect. Dacă vin jumătate sau un sfert de pelerini din cauza pandemiei, atunci ar trebui ca și invitații politici să fie într-un număr mai redus. Nu?

Deși mediul religios care oficiază slujba religioasă de  Şumuleu Ciuc  are o relație tensionată cu politicienii care participă, de mulți ani interzicând acestora să mai ia cuvântul, se pare că religia rămâne strâns legată cu politicul. Acest lucru este un păcat, deoarece toți cei prezenți la Șumuleu ar trebui să fie egali în fața credinței. Nu unii să aibă restricții, să nu poată participa, în timp ce politicieni maghiari să nu aibă restricții și să fie tratați ca niște boieri.

Foarte important de înțeles este că la astfel de sărbători, politicienii, ca sunt romani sau maghiari, din Romania sau Ungaria, trebuie sa înțeleagă ca atunci când preoții vorbesc și oamenii se roagă, ei, politicienii, trebuie sa tacă.

Am fi vrut să vă oferim mai multe detalii dar am contactat primăria Miercurea Ciuc si Consiliul Județean Harghita sa ne ofere explicații despre organizare dar nu au răspuns până la ora publicării articolului.

I.R.
Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *