Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

DGASPC Harghita și Asociația Caritas Alba Iulia – 20 de ani de colaborare

Sprijinirea programelor societăților civile reprezintă o prioritate pentru Consiliul Județean (CJ) Harghita și pentru instituția subordonată acestuia, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Harghita.


Autoritatea județeană finanțează prin DGASPC Harghita un spectru larg de programe în domeniul social, acordând ONG-urilor în anul 2021 în total 919 643 de lei.
Importanța atribuită domeniului social se oglindește și în colaborarea de 20 de ani între Asociația Caritas Alba Iulia și CJ Harghita, respectiv DGASPC Harghita.

Despre programele derulate de asociație și despre importanța sprijinului acordat au dat detalii în cadrul unei conferințe de presă reprezentanții celor două instituții, președintele CJ Harghita, Borboly Csaba și directorul general al DGASPC Harghita, Elekes Zoltán, respectiv directorul departamentelor social-medical și de asistență socială din cadrul Caritas Alba Iulia, Péter György și Ludescher László.

Potrivit președintelui CJ Harghita, în ultimii 20 de ani s-a schimbat structura societății, foarte multe persoane și-au căutat rostul în străinătate, au crescut problemele sociale, mai ales în privința vârstnicilor, componența societății s-a schimbat, lipsește adesea aceea verigă în cadrul familiei care poate să susțină mai ales vârstnicii.
„Din păcate statul nu acordă atenția necesară domeniului social, nu sunt alocate nici fonduri europene, nu mai exista nici siguranța care a fost înainte, mulți pierzându-și locurile de muncă, de aceea credem că la nivel național ar trebui luate mai multe decizii care să susțină și categoria vârstnicilor”, a spus președintele CJ Harghita. Acesta a afirmat că s-au făcut mai multe sondaje în rândul tineretului din care a rezultat că tinerii doresc să simtă că societatea are nevoie de ei, vor să aibă susținere și un rost aici și consideră că acest lucru este valabil și în privința vârstnicilor.
Președintele CJ Harghita a subliniat că în acești 20 de ani a existat o colaborare bună între autoritatea județeană și Asociația Caritas, CJ Harghita învățând mult din experiența și relațiile societății civile, motiv pentru care a încercat să o susțină în cât mai multe demersuri.
Nu vorbim doar de aceste fonduri care au fost alocate prin DGASPC Harghita, ci putem vorbi chiar și de proiecte europene, de mare anvergură (…)”, a spus Borboly Csaba. El a adăugat: „Noi credem că Economia Argintie (Silver Economy) ar putea fi un pas foarte important și o posibilitate chiar și pentru dezvoltarea economică a județului. Mediul și vremea este potrivită, nefiind atât de cald ca în alte zone, având spațiul muntos, investițiile pentru găzduirea și protejarea vârstnicilor pentru județul Harghita ar putea însemna și un foarte mare avânt economic

La rândul său directorul general al DGASPC Harghita, Elekes Zoltán,  a subliniat că această conferință de presă este o bună ocazie de a vorbi în presă despre problematicile sociale și despre soluțiile pe care le pot oferi atât instituțiile județene, cât și organizațiile neguvernamentale.
Colaborarea noastră cu organizațiile neguvernamentale este bazată pe încredere și deschidere, avem foarte multe experiențe comune și cu Asociația Caritas și cu alte organizații cu care consider că ieșim în câștig. Cu organizația Caritas pe lângă aceste programe avem o serie de alte colaborări. Din punct de vedere financiar amintim de exemplu căminul de bătrâni Sfânta Elisabeta din Gheorgheni, unde avem beneficiari pentru care noi acordăm susținere, ei neavând destule fonduri ca să-și plătească serviciile. În comuna Zetea lucrăm împreună la dezvoltarea comunitară și trebuie amintit că avem colegi și la Sala de Sport din Miercurea Ciuc care lucrează foarte bine cu echipa Caritas”, a spus Elekes Zoltán.
El a menționat că în privința finanțării în acest an se poate vorbi despre o creștere însemnată a fondurilor alocate organizației Caritas, de peste 127.000 de lei față de anul trecut, cea mai mare parte a sumei desigur provine din creșterea sumei alocate programului de îngrijire la domiciliu.
Am avut o solicitare din partea Asociației Caritas ca acest program să fie lărgit din cauza situației pandemice. Consiliul județean a fost foarte deschis, și a mărit cu 100 000 de lei alocația pentru programul îngrijire la domiciliu. Sperăm că rețeaua de îngrijire la domiciliu va folosi cu mult succes această sumă în plus. De asemenea, a crescut suma și pentru programul care vizează copiii, aici majoritatea proiectelor se referă la copii cu dizabilități.”,  a conchis Elekes Zoltán.

În anul 2021, Consiliul Județean a acordat Asociației Caritas 931 064 lei, din care 642 964 lei a fost alocat prin Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Harghita. Caritas Alba Iulia a depus pentru finanțare la DGASPC Harghita 7 proiecte câștigătoare.
Sstfel, în cadrul programului de colaborare cu organizații care desfășoară activități de protecție și promovare a drepturilor copilului și tinerilor aflați în situații de risc în județul Harghita s-au acordat în total societăților civile 225 846 lei, din care suma de 67.164 de lei i-a revenit asociației Caritas Alba Iulia pentru proiectele „Treaptă spre viitor – ateliere de lucru” (17.900 de lei), „ Educare senzorială – calea dezvoltării” (15.100 de lei), „ Excursie și tabere pentru copii, tineri cu dizabilități” (18.020 de lei) și „ Să învățăm împreună și vara” (16.144 de lei). De aceste proiectele beneficiază peste 350 de copii cu dizabilități, sau aflați în situație de risc de separare de părinți.

În cadrul programului de asistență comunitară în localitățile izolate din județul Harghita, proiectul „Pod între izolare și comunitate – Asistență comunitară” depus de Caritas Alba Iulia a obținut o finanțare de 30.800 de lei pentru servicii de facilitarea accesului la servicii medicale, transportul și distribuirea hranei calde la domiciliu precum și pachetelor cu alimente, informare și consiliere, însoțire la diferite activități și evenimente etc. pentru aproximativ 300 de persoane.

Pentru activitățile de îngrijire social-medicală la domiciliu, desfășurate în cadrul proiectului „Reducerea izolării în timpul pandemiei – Îngrijire social-medicală la domiciliu în județul Harghita” a fost acordată asociației Caritas Alba Iulia suma de 540.000 de lei, pentru servicii îngrijire medicală la domiciliu, îngrijire de bază la domiciliu, servicii de suport (ajutor pentru prepararea hranei sau livrarea acesteia, activități de menaj) precum și consiliere socială. De aceste servicii beneficiază aproximativ 2000 de persoane aflate în situații de criză din 66 de unități teritorial administrative din județul Harghita.

În cadrul programului de sprijinire a persoanelor vârstnice Caritas Alba Iulia a obținut 5.000 de lei pentru proiectul „Programe tematice de Ziua vârstnicilor”. Proiectul are ca scop organizarea unor evenimente culturale și mese festive pentru 450 de vârstnici din 12 localități harghitene.

sursa text/foto: DGASPC Harghita
Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *