Dușa și unii lideri UDMR suspecți de complicitate penală

2

Articol disponibil în: Magyar Română

Mircea Dușa și unii lideri ai UDMR din Harghita sunt suspectați că ar fi defrișat masiv pădurile statului având complicități din cele mai dubioase cum ar fi Omar Haissam și alți actualmente pușcăriași.
Perioada investigată este cea din jurul anului 2000 când Dușa a fost primar și prefect. Surse de încredere ne spun că este vorba de o redeschidere a celebrului dosar ”Lemnul negru” ascuns mult timp prin sertarele DNA. În acest dosar se vorbește de perioada 1995 – 1998 când au avut loc calamități naturale pe teritoriul județelor Neamț, Harghita dar și în zona Oituz etc. Aceste calamități s-au transformat foarte repede într-o oportunitate pentru cei care vroiau să se îmbogățească și aveau și pârghiile necesare să o facă. Așa că, băieții atât români cât și maghiari s-au apucat de treabă și, cu mult sprijin politic de la cel mai înalt nivel, au estimat cam cât lemn a fost doborât de vânt. Rezultatul estimării oficiale a fost unul halucinant… 4 milioane de metri cubi dați jos de vânt de ziceai că au trecut prin Harghita și Neamț cel puțin 40 de tornade. Mai precis, ca să înțelegem cu toții dimensiunea hoției, 4 milioane de metri cubi de lemn însemna la acea vreme cota de tăiere aprobată de Regia Națională a Pădurilor din România pentru o perioadă de 30 de ani.
La acea vreme, mai multe firme din Harghita și Neamț au fost acuzate oficial cu dosare penale și tot tacâmul pentru că, în afară de ce ar fi trebuit să ia ca lemn doborât de vânt, au defrișat la ras păduri întregi din zona Giurgeului, Tulgheșului, etc. Șmecherii se foloseau de actele de la exploatările de doborâturi și tăiau hectare de arbori sănătoși transformând cele 4 milioane de metri cubi în 5 milioane de metri cubi.
Absolut toate dosarele penale făcute pentru faptele de mai sus nu au dus nici măcar la o condamnare și totul a fost mușamalizat cu sprijin de la cel mai înalt nivel, țara fiind atunci la mâna coaliției PSD-UDMR.
După 5 ani de zile, în 2003, Garda Națională de Mediu și Garda Financiară s-au apucat din nou de controale din care au rezultat iar zeci de dosare penale care de asemenea nici până azi, în 2015, nu au dus la nicio condamnare.
Un lucru de care și acum se vorbește în șoaptă este că la acea vreme un alt bandit a cumpărat și exportat masiv lemnul furat din Harghita și Neamț. Acel bandit, devenit mai târziu inamicul nr.1 se numea Omar Hayssam. Desigur că și acest capitol a rămas strict secret și nu s-a lăsat cu nicio condamnare penală.
De la momentul Omar și până azi, defrișările ilegale au continuat în Harghita și au umplut buzunarele sistemului piramidal care funcționează nestingherit în continuare.
Ce va fi cel mai frumos, dacă datele din dosar vor deveni publice, este faptul că Dușa era suspectat de complicitate chiar alături de lideri maghiari cu care în mediul public se certa pe teme naționaliste.
Pe final vă oferim un clip găsit pe internet în care un om simplu de la țară povestește de combinația Dușa – Omar.

D.E.

2 Comentarii
  1. zoe spune

    SA SE CAUTE sisa se verifice tot,daca este adevarat trebuie confiscata toata averea lor ,obligati sa planteze tot ce au taiat si apoi trimisi dupa gratii

  2. Simó Anikó spune

    Ceea ce a apărut o dată țntr/un ziar, ar trebui trecut sub preluare – de unde ați luat ideile și videoul … mă refer desigur la e-ziarul Neuer Weg – care a lucrat mult pentru strângerea datelor ! De altfel sunt total de acord, că ar fi timpul a tovarțșul/domnul să fie cercetat, ca alții. Să nu uităm că a participat și la înființarea facbricii de cherestea din Reci / proprietatea austriacului Schweighofer.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy