E-star cere primăriei Gheorgheni 678.242 lei

1

Articol disponibil în: Magyar Română

După cum anticipam, firma E-star, care s-a ocupat de termoficarea orașului Gheorgheni, cere acum, după rezilierea contractului, nici mai mult nici mai puțin decât 678.242 lei pe care municipalitatea i-ar datora pentru compensarea creșterii prețului la combustibil, plus ceva dobânzi.
Procesul se desfășoară la Curtea de Apel Târgu Mureș, departe de ochii și urechile locuitorilor din Gheorgheni și suntem foarte curioși dacă primăria va fi reprezentată profesionist ]n acest litigiu sau îl va pierde din cauza unor greșeli mai mult sau mai puțin intenționate.
Dacă va câștiga E-starul, primăria va trebui să plătească aproape 7.000.000.000 lei vechi, bani proveniți desigur din buzunarele celor care plătesc taxe și impozite.

I.R.

1 Comentariu
 1. tibor spune

  Az E star azt állította, hogy egy nagyon hatékony rendszert működtet Gyergyószentmiklóson.
  Hol is van az a hatékonyság amikor ország szinten az egyik legnagyobb gigakalória árat számlázza.
  Gondoljunk csak a friss téli hóra, milyen gyönyörüen kirajzolódik a fő vezetékek nyomvonala, vajon ez igy normális vagy nem megfelelően szigetelt vezetékek vannak a földbe dugva?
  Hatásfok? Miről beszélünk amikor a melegvizet gigakalóriában számlázzák óriási áron (minden lépcsőházban különbözik) és sok helyen fele hideg vizként folyik át az orákon amig felmelegszik.
  A város kb. 200 lépcsőházában hány fajta néhol gyanusan kezdetleges hőcserélő van felszerelve amiknek óriasi hatásfok különbsége lehet, egyesek jó pénzért melegednek mások meg akár többért is fáznak.
  Ne feledjük, hogy a gigakalória előállitása gáztüzeléssel kb. 150 RON és akkor miből is áll a nagy hatékonyság a 380 RON –ig amivel számlázzák a fogyasztók felé (és még ezt is akarják feljebb vinni). Itt van a határtalan mennyiségü potom áron megkapható fürészhulladék a környéken, de minek megjavitani a vegyes tüzelésü kazánokat ha a gáz alapú előállitásra is akkora árrést rátehetnek amennyit nem szégyelnek takarózva azzal hogy a szerződés az ár ősszetételét titkositja (vajon miért?)
  Mindenki kapzsi a mai világban és ez alól az RFV – E star kivétel lenne? Az előállitási és számlázási ár között persze normalis, hogy van különbség aminek sok ősszetevője van (az üzemanyag ára az alap + a cég müködési költségei- fizetések, karbantartás, illetékek az állam felé, esteleg kölcsönök- kamatok törlesztése, a rendszer hatásfoka mint veszteség,…, +a nyereség (profit), és az amortizácio. És itt álljunk meg egy pillanatra, ez a legrejtelmesebb dolog amivel lehet zsonglőrködni az ár ősszeállitásánál. Ha jól emlékszem az amortizációt az elején a E star 20 vagy 25 évre osztotta fel vagy tévedek de mindenképp nem 3 vagy 5 évre.
  Nem lett volna korrektebb még egy kis energiát befektetni a vegyes tüzelésü kazánokba kisebb amortizációt bevini az árakba és egy borzasztóan szegény város szinten mint Gyergyó egy hosszútávon megfiztehető hőenergiáat szolgáltatni? Akkor nem lettek volna se leválások a rendszerről, se cirkuszok a tanáccsal hanem egy tényleg hatékony rendszer működhetett volna akár példaképü is országszinten. De mindez csak álom és ébredjünk fel ne feledjük hol élünk.
  Köszönet az RFV – E star-nak, hogy 5 éve kisegitette a várost egy tehetetlen helyzetből de sajnos akkor senki nem gondolta, hogy ekkora hadisarcot kell majd fizteni.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy