Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Ediția a XVIII-a a Zilelor Județului Harghita – un eveniment axat pe valorile județului, în așteptarea pelerinilor

Sub organizarea și coordonarea Centrului Cultural Județean Harghita, instituție subordonată Consiliului Județean Harghita, în parteneriat cu instituții și organizații civile, în perioada 28 mai – 6 iunie se vor desfășura o serie de evenimente menite să marcheze cea de-a XVIII-a ediție a Zilelor Județului Harghita.

Pentru a aduce la cunoștința publicului cele mai importante programe și evenimente a avut loc o conferință de presă, la Galeria de Artă a Consiliului Județean Harghita, la care au fost prezenți Bíró Barna Botond, vicepreședintele consiliului județean, Ferencz Angela, managerul Centrului Cultural Județean Harghita, Kolcsár Béla, managerul Centrul Cultural și de Arte Lăzarea, Salló Szilárd, din partea Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturi Tradiționale Harghita, Fekete Örs, șef serviciu Serviciul Public Salvamont și Salvaspeo al Consiliului Județean Harghita și Elekes Zoltan, directorul DGASPC Harghita.

“După pandemie vom organiza zilele județului cu prezență fizică. Vom avea 121 de programe pe tot teritoriul județului, din care 30 de programe vor fi bilingve și 5 programe pentru comunitatea română. Organizăm și în acest an zilele județului astfel încât să fie pentru și împreună cu comunitățile locale. O să avem programe multe și variate. Ne mândrim cu faptul că în județul Harghita avem foarte multe valori, comori, pe care putem să le arătăm și care ne ajută în promovarea turistică a județului. Îi așteptăm pe toți cei care vor să ne viziteze”, a apreciat Bíró Barna Botond, vicepreședintele Consiliului Județean Harghita.

Pe platforma Visit Harghita a fost creată o secțiune dedicată Zilelor Județului Harghita unde pot fi consultate programele ce vor avea loc în toate cele trei zone ale județului (https://visitharghita.com/ro/places/zilele-judetului-harghita).

Evenimentele sunt deja pregătite cu toate descrierile și datele de desfășurare. Cred că este o platformă foarte utilă și foarte practică și din punct de vedere organizatoric fiindcă putem să încărcăm informațiile autonom, și este foarte ușor de accesat informația necesară. Cei care doresc să urmărească evenimentele pe Facebook avem și o pagina pentru Zilele Județului Harghita unde putem sa regăsim descrierea evenimentelor. De la început se vede că acest eveniment se axează pe vizitatorii care sunt interesați de Rusalii, pelerinii, turiștii, cei care locuiesc aici și cei care se simt foarte bine la noi în județ. Nu este deloc întâmplător că Visit Harghita este implicată în acest eveniment pentru că ne axăm foarte mult pe informații turistice . Eu cred ca am depășit problemele sociale ridicate de pandemie, după cum am văzut în ultimele săptămâni, oamenii au ieșit, au participat la diferite evenimente. Cred în forța vindecătoare a culturii și a întâlnirilor”,  a subliniat Ferencz Angela, managerul Centrului Cultural Județean Harghita.

Centrul Cultural și de Arte Lăzarea participă, de asemenea, ca partener în acest eveniment cultural,  programele organizate fiind centrate pe tema Rusaliilor. Astfel, va fi organizată săptămâna tradițiilor în diferite localități, cu ateliere meșteșugărești pentru tineri și copii, în urma cărora va fi organizată și o expoziție la Suseni și Gheorgheni. Vor avea loc și concerte, dar și expoziții cu tema pelerinajului.

Dat fiind faptul că în jurul unui eveniment religios s-a organizat acest program, avem două expoziții pe tema pelerinajului care se face de către pelerinii din Joseni și Lăzarea. Anul trecut am împlinit 30 de ani de când s-a reluat pelerinajul credincioșilor. Aceste două expoziții sunt în aer liber. Avem și prezentări de carte și anumite prezentări pe teme istorice, cum ar fi „Memorii ale reginei Sissi” în regiunea noastră. Avem și programe în parteneriat cu organizații si consilii locale,  în special în regiunea de nord, în colaborare cu Asociația Orizont 2050 realizăm o conferință pe tema patrimoniului imaterial al județului Harghita, urmată de un spectacol folcloric.. Tot așa o să avem și la Voșlăbeni un recital de cântece și dansuri folclorice”,  a declarat Kolcsár Béla, managerul Centrul Cultural și de Arte Lăzarea.

Salló Szilárd, din partea Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii tradiționale Harghita, a prezentat evenimentele ce vor avea loc în zona Odorhei, menționând că în acest an, la 31 mai, va fi sărbătorită Ziua Copilului printr-un program ce se va desfășura în curtea școlii „Petőfi Sandor” din Porumbenii Mari. Totodată,  a menționat programul dedicat caselor muzeale care are drept scop atragerea atenției asupra valorilor locale și popularizarea caselor muzeale în cadrul localnicilor și al turiștilor, ce se va desfășura în perioada 30 mai-5 iunie.

Pentru a asigura perioade de recreere în aer liber, în special pentru tineri, Serviciul Public Salvamont și Salvaspeo al Consiliului Județean Harghita va organiza excursii, zile de cățărare, vizite la diferite obiective.

Trebuie să mergem pe teren și în munți, să avem programe care nu sunt stricte. Pentru acest an organizăm excursii în Cheile Vârghișului, Bicazului. Avem o zi de cățărare pe stânca de la Harghita Bai și Harghita Mădăraș. Vrem să vizităm și Via Ferrata care recent a fost construită. În afară de acestea vom avea zile deschise la Peștera Șugău, unde sunt așteptați toți să vină, intrarea va fi liberă. Avem și un program special, în fiecare an încercăm ceva extra – vom realiza un traseu tematic în zona Vlăhiței, unde avem mai multe buncăre din perioada celui de-al Doilea Război Mondial , unele sunt intacte și se pot vizita. Am început deja să le curățăm, ne pregătim”,  a precizat Fekete Örs, șef serviciu.

Partener în organizarea seriei de programe este și DGASPC HR, scopul acesteia fiind de a apropia beneficiarii serviciilor din centrele coordonate de comunitate.

Evenimentele noastre sunt organizate pe tot parcursul anului dar ne-am bucurat de invitația centrului cultural de participa în acest șir de evenimente zilele județului. Evenimentul cel mai important va fi Sărbătorirea Zilei Adopțiilor, un eveniment cu care dorim sa închidem o campanie mai lungă prin care dorim să promovăm ideea adopției și să încurajăm oamenii să facă acest pas, cei care doresc. Mai avem evenimente organizate la Ocland unde avem un proiect de olărit. Copiii noștri învață această meserie  și implicăm și copiii din comunitatea locală,  iar la Bilbor iarăși un eveniment obișnuit în centrele noastre –Zilele porților deschise în care încercam să cooptam tot mai mulți oameni din comunitate”, a afirmat Elekes Zoltan, directorul DGASPC Harghita.

Pagina de Facebook dedicată zilelor județului poate fi accesată aici: https://www.facebook.com/megyenapok/

 
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.