Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Elevii maghiari din Harghita nu știu limba română în clasa a XII-a

hargZiarharghita.ro a încercat să facă o serie de parteneriate cu unități de învățământ, în special licee din Harghita, în scopul promovării activităților acestora și a implicării elevilor în aceste promovări.

În acest sens, am făcut vizite la mai multe unități de învățământ și am discutat cu elevi de clasele a XI-a – a XII-a, care dau Bacalaureatul la limba și literatura română și, pentru a ne înțelege cu ei, am avut nevoie de un traducător care să le traducă în maghiară ceea ce spuneam noi în română.

Întrucât fenomenul ni s-a părut deosebit de îngrijorător pentru sistemul de educație din România, am solicitat ISJ Harghita un punct de vedere în acest sens:

Elevii – chiar și cei de liceu – de etnie maghiară, au tendința de a se exprima în limba maternă, pentru a fi siguri de ceea ce spun, chiar dacă cunosc în oarecare măsură limba română și se exprimă destul de bine la ore. Le e teamă să nu se facă de râs. Elevii provin dintr-o zonă cu populație maghiară compactă, nu au prilejuri de a exersa comunicarea în limba română în afara orelor de limba și literatura română.

Programa școlară pune accent pe teorie literară (mai ales la liceu) care trebuie cunoscută la examene, profesorii pun accent pe studierea și învățarea acestor texte, pentru a mări șansele la examene, și mai puțin pe exprimarea liberă. Examenele pot fi luate (cu nota minimă, dar tot promovat este) și fără a avea competență de comunicare/ conversație în limba română. Se memorează textele, sunt reproduse, mai ales la probele scrise, chiar dacă elevul nu înțelege tot ce scrie/spune.

Mulți elevi, mai ales cei de la liceele tehnologice, provin din școli din mediul rural unde au avut profesori suplinitori, mulți necalificați. În ultimii ani s-au titularizat profesori calificați în județ, însă aceștia nu au rămas nici măcar să vadă școlile. Imediat după titularizare au solicitat detașare în alt județ și nu am putut să-i reținem în nici un fel. Detașarea lor nu înseamnă eliberarea postului pe care s-au titularizat, ei țin postul blocat ani în șir, până reușesc să se transfere. De aceea, locul lor este acoperit, cu greutate, de necalificați sau de calificați fără prea multe competențe.

Unii elevi au dificultăți de comunicare și în limba maternă. Nu au prea mare motivație pentru învățătură în general, au ajuns în liceu fiindcă sunt obligatorii 10 clase, și de bine, de rău au continuat și după acestea, au promovat cu cinci, speră să termine cumva școala și să se angajeze pe aproape de casă sau să meargă la muncă în străinătate.

Profesorii noștri fac eforturi deosebite, caută soluții alternative, dar este dificil, materia prevăzută de programa școlară trebuie parcursă. În ultima vreme tot mai mult se formulează – din partea părinților și a comunităților – solicitarea de a forma competențe de comunicare în limba română, nu doar de a promova cumva la examene. Ar fi necesară o adaptare a cerințelor programei școlare pentru elevii care vin din medii în care se vorbește în altă limbă.”, a declarat Gârbea Peter, Inspector școlar general.

Am încercat să comunicăm pe această temă și cu Ministerul Învățământului dar se pare că această instituție nu este foarte deschisă la a comunica pe asemenea subiecte sensibile.
Principala problemă pe care o vedem noi este aceea a limitării evoluției profesionale și educaționale a copiilor din zona Harghita care sunt obligați să rămână într-un perimetru geografic unde se vorbește limba pe care ei o cunosc, restul teritoriului României devenind imposibil de accesat pentru ei.
Copiii maghiari au dreptul și trebuie să aibă și posibilitatea să își facă o carieră și să evolueze în țara în care trăiesc, nu doar în județul în care locuiesc.

I.R.
15 comentarii la “Elevii maghiari din Harghita nu știu limba română în clasa a XII-a

 1. harghitean

  Segrerearea școlară pe criterii etnice, ura față de românism cultivată ani de zile de liderii maghiari, ăsta-i rezultatul dezastrului! Profesorii de limba română nu pot face minuni, copiii maghiari nu vorbesc românește acasă, nu se uită la programe în limba română, nu citesc cărți în limba română, nici părinții lor nu stăpânesc limba corect…deci?

  Raspunde
  1. Secui

   Sistemul se invatamint e de vina. De ce se invata limba romana ptr elevii unguri sau de alta etnie cu aceasi carte ca pe romanii.Asta e problema. Copii unguri invata mult mai usor o limba straina -engleza, germana…etc-decat romana, si nu vorbesc acasa limba straina? Sistemul de invatare este adecvata limbi straina. In Romania titii sunt considerati romani, asta e problema.

   Raspunde
 2. maghiar

  Deacea mi-am inscris fiica la sectia romana,inca din clasa pregatitoare…acum e in clasa a treia si este una dintre primele din clasa..amandou parinti suntem unguri!!!

  Raspunde
  1. Nemzetfelto

   Sok sikert a kislánynak! Ilyen szülők kellenének meg sokan és a magyar kérdés Romániában megoldódott – önerőből felszamolva önmagunkat.

   Raspunde
 3. Wöller Emese Tünde

  … deci, ar fi timpul sa se recunoasca, Limba Româna pentru alte etnii decât cea româna este o limba straina, e limba oficiala, dar nu limba MATERNA!!! Aici e problema! Si nu în asa zisa segregare, nu e ura, e pur si simplu raspuns la tot ceea ce ne este – Doamne fereste interzis – pur si simplu neacceptat… Vezi la manifestatii sportiva galeria nationalista româna, vezi inscriptiile bilingve, vezi interzicerea folosirii propriilor simboluri, vezi neacceptarea autonomiei…. Deci, cum tu mie, asa eu tie… din pacate… sau spre fericire???

  Raspunde
  1. lumperdean viorel

   tunde szivem, tu ai dreptate in ceea ce spui. problema nu este la tinerii maghiari care nu vor sa invete limba maghiara. problema este la coruptii din bucuresti, care nu aplica ceea ce zici tu :` Deci, cum tu mie, asa eu tie… din pacate… sau spre fericire???`…ei ar trebui sa faca la fel : deci nu sti limba obligatorie la bacalaureat, eu minister nu-ti dau diploma…totul este un troc…tu crezi ca matematica si fizica o invat copiii ca le place ? nu. o invata ca au nevoie pentru diploma…

   Raspunde
 4. lumperdean viorel

  `noutatea` asta in harghita si covasna tine de vreo douazeci de ani. e rezultatul segregari scolilor pe criterii etnice, pe care liderii udmr l-au exploatat (e mai usor de condus o turma mai putin pregatita), iar cretini care ne-au guvernat din partea partidelor romanesti, s-au facut ca n-o vad , in schimbul voturilor udmr…trist dar adevarat….cineva trebuie sa puna piciorul in prag si sa spuna ca fara a cunoaste limba oficiala, intr-o tara nu iei bacalaureat si apoi licenta la facultate (pentru ca sunt si absolventi de facultate care nu stiu romaneste…si aici nu ma refer la arabi, ca aia invata)… , dar cred ca se asteapta ca portarul scolii sa faca treaba asta, ala fiind acarul paun al invatamantului romanesc.

  Raspunde
 5. Ferenc Arpad Toma

  Atat timp cat Limba Romana va fi predata elevilor de etnie maghiara ca limba materna,acesta va fi rezultatul.
  Pentru a avea aceleasi sanse in viitor,ca si elevi romani, ei trebuie sa invete Limba Romana ca pe o limba straina plecand de la zero din clasa pregatitoare.
  In articolul de mai sus scria redactorul ca acesti elevi provin din regiuni cu populatie compacta maghiara.
  Este primul pas in a recunoaste ca exista o problema.
  Poate de aici pleaca si problemele etnice.Recunoasterea.
  Parintii nu vorbesc Limba Romana,la joaca si cam peste tot se intalnesc numai cu Limba Maghiara.Nu au unde sa invete alta limba decat limba lor materna..
  Nu trebuie criticati ,ei trebuie ajutati nu obligati.
  Predarea Limbii Romane ca limba straina tuturor elevilor etnici ar aduce rezultate mai bune in dezvoltarea lor culturala si profesionala,a invatamantului si implicit a tarii.Altfel etnici se marginalizeaza singuri,foarte putini ajung sa termine o facultate,cei mai multi sunt fericiti daca termina liceul.Bacul este destul de greu dar prin invatarea mot-a-mot obtin rezultate bune.Desigur cei mai buni.Aceasta nu inseamna ca vorbesc cursiv Limba Romana
  Solutia este simpla,dupa parerea mea dar oare se doreste sa se rezolve aceasta problema?
  Aceasta este intrebarea !

  Raspunde
 6. Sturzu Maria

  Poate ar trebui să vă informați mai exact atunci când publicați un material cu un asemenea impact! Vă ghidați după un sondaj care probabil a avut loc într-o singură unitate școlară? Ce înseamnă mai exact ,,mai multe unități de învățământ”? Încercați, atunci când vă consumați timpul să denigrați oameni, profesii sau situații să fiți mai concreți și poate ar trebui să fiți și mai bine informați. Cunoașteți cumva cu ce anume se ocupă profesorii de limba română din județul Dvs. pentru a reuși în predarea Limbii și Literaturii române? Știți, de exemplu, cât de greu este să se facă față unei situații pe care nu noi, profesorii am creat-o, nici elevii noștri – dar trebuie să îi facem față, cu toții. Și da, așa cum vă răspunde și Domnul Inspector General al ISJ Harghita, noi, unii sau toți, facem așa cum putem să respectăm: programa, profesia, elevii, părinții, comunitatea etc.! Dumneavoastră pe cine respectați prin acest articol? Este foarte ușor să lovești, să judeci, să critici și să ridici problema eronat! Mai ales în situația pe care o puneți în discuție! Vă mulțumesc!
  Maria Sturzu, prof. Colegiul Național ,,Marton Aron”, M. Ciuc. A se observa că nu am semnat cu M.S. precum autorul articolului de mai sus!

  Raspunde
 7. Nzs

  Primul rand pe cine se poate forta sa invete o limba? Al doilea cine a vrut a si invatat, dar sunt mai multe limbi cu care pot valorifica mai bine (engleza germana). Dar sa nu intreb cate elevi a putut sa invete limba maghiara la terminarea clasei XII?

  Raspunde
 8. Eu

  La ce scoli ati fost? De ce generalizati? Cunoasteti problemele pe care le întâmpină elevii maghiari de clasa a XII-a, care trebuie să învete extrem de multe lectii, eseuri de literatură, pentru a lua bacul? Ati vorbit cumva cu profesori si elevi despre problemele lor in acest sens? Presupun ca nu. Sa va fie rusine.

  Raspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.