Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Eșecul UE în gestionarea eficientă a crizei refugiaților, rezultatul nerespectării propriilor reguli și decizii

Din păcate acest articol este disponibil doar în Maghiară. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Eșecul înregistrat de Uniunea Europeană în privința gestionării eficiente a crizei refugiaților a fost provocat de faptul că liderii europeni și-au încălcat propriile decizii și regulile europene în domeniu. Aceasta este concluzia pe care deputatul european Iuliu Winkler (UDMR, PPE) a exprimat-o în declarația scrisă pe care a depus-o cu prilejul dezbaterii legate de criza refugiaților, controalele la frontierele externe și viitorul spațiului Schengen care a avut loc, marți seara, în plenul Parlamentului European reunit la Strasbourg.

„Politicile europene în materie de azil și migrație au eșuat lamentabil în 2015. Trebuie să transformă acest eșec într-un răspuns european care să funcționeze în privința crizei migrației. Ca să reușim acest lucru trebuie să înțelegem ce a mers prost. Nu am respectat propriile noastre reguli, nici cele incluse în Tratatul de la Dublin și nici cele din Acordul Schengen. Nu am respectat nici deciziile pe care tot noi le-am luat: din cinci hotspot-uri în Grecia, doar unul este funcțional, și doar două din cele șase care ar fi trebuit să funcționeze deja în Italia. Agenția de Pază Europeană a Frontierelor și a Coastelor este încă în formare „, a afirmat deputatul european al UDMR. În declarația sa, Winkler a mai amintit faptul că în Consiliul European decizia de relocare a 160.000 de refugiați s-a luat cu majoritate, împotriva poziției exprimate de un număr de state membre. Consiliul European a luat o decizie majoritară într-o situație extrem de delicată în care trebuia căutat consensul. „Relocarea nu va funcționa”, a subliniat parlamentarul european, care a adăugat că o dovadă este faptul că, până acum, s-a reușit transferul a doar 300 de persoane.

În opinia sa, o altă greșeală majoră este amestecarea lucrurilor. „Amestecăm lucruri, care nu ar trebui defel amestecate. Persistă o confuzie între refugiați și migranți atâta vreme cât nu există criterii de diferențiere între statutul acestora. De asemenea, confundăm migranții care vin din afara UE cu așa-zișii „migranți interni” care, de fapt, sunt cetățeni ai UE care beneficiază de dreptul lor la libera mișcare”, a mai arătat Iuliu Winkler.

În finalul declarației sale, deputatul european a atras atenția asupra faptului că în privința găsirii de soluții pentru criza migrației și refugiaților, UE nu mai are timp la dispoziție. „Această criză europeană are nevoie de soluții europene care funcționează bazându-se pe o reală solidaritate europeană”, a mai precizat Iuliu Winkler.

Problema migrației și a refugiaților va fi dezbătută, miercuri după-amiază, în Parlamentul European, în cadrul unei mese rotunde la care vor participa membri ai Asociației Regionale Franche- Comté aparținând Institutului de Înalte Studii de Apărare Națională din Franța. La această dezbatere vor participa în calitate de vorbitori deputații europeni Iuliu Winkler, Cristian Preda și Ioan-Mircea Pașcu.

Editat de Biroul de Presă al UDMR
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.