Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Se demarează în săptămâna viitoare acţiunea de evaluare a efectivelor speciilor de animale strict protejate – urs brun, lup, râs şi pisică sălbatică pentru anul 2017

La iniţiativa Ministerului Mediului (MM), în coordonarea Agenţiei pentru Protecţia Mediului Harghita în perioada 03 aprilie -10 mai  2017 se vor desfăşura la nivelul judeţului Harghita acţiunile de evaluare a efectivelor  speciilor de animale strict protejate: urs brun, lup, râs şi pisica sălbatică, în vederea stabilirii numărului de exemplare existente.

Agenţia pentru Protecţia Mediului Harghita a întreprins demersurile necesare desfăşurării în condiţii optime a acţiunii de evaluare a efectivelor pentru speciile de animale sălbatice strict protejate. Agenţia pentru Protecţia Mediului Harghita a realizat programarea acţiunilor de evaluare în teren, în colaborare cu reprezentanții gestionarilor fondurilor de vânătoare.

Conform metodologiei stabilite de MM, suprafaţa judeţului este împărţită în cuadrate în suprafaţă de 100 km2, iar în fiecare cuadrat sunt proiectate 3 trasee cu o lungime de cca 3 km pentru evaluarea efectivelor pentru speciile de animale sălbatice strict protejate.

Conform procedurii, acţiunile de evaluare în teren se realizează de către echipe mixte, care sunt formate din reprezentanţi ai Agenţiei pentru Protecţia Mediului Harghita şi gestionarilor fondurilor de vânătoare. La aceste echipe pot participa şi reprezentanţi ai institutelor de cercetare, universităţi, organizaţiilor neguvernamentale şi comisariatelor judeţene ale Gărzii Naţionale de Mediu. Acolo unde fondurile cinegetice se suprapun peste arii naturale protejate, la evaluare vor participa şi administratorii ariilor protejate.

Evaluarea se va realiza pe fonduri cinegetice şi se va centraliza la nivel de judeţ pe gestionarii fondurilor de vânătoare până la data 20.05.2017. Evaluarea se va face separat pentru suprafeţele fondurilor de vânătoare care se suprapun peste ariile naturale protejate.

Acţiunile de evaluare au scopul de a stabilii pe anul 2017 mărimea populațiilor speciilor de urs brun, lup, râs şi pisică sălbatică la nivelul judeţului Harghita.

Informaţii  suplimentare cu privire la cele menţionate mai sus pot fi obţinute la sediul Agenţia pentru Protecţia Mediului Harghita, Miercurea Ciuc, str. Márton Áron, nr.43, tel. 0266-371313, Serviciul Calitatea Factorilor de Mediu – Arii Protejate.

 

Domokos László József,                                                 Kósa Ildikó,

  Director executiv                                                                      Consilier
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.