Evenimentele din săptămâna precedentă (14 – 19 decembrie)

0

Articol disponibil în: Română

Foto: Ziar Harghita

 

Proiect câștigat de Consiliul Județean Harghita  în parteneriat  cu DGASPC HR

Pentru Consiliul Județean Harghita, anul 2020 s-a aflat sub semnul creșterii capacității de reacție la efectele generate de pandemia de Covid-19 în toate sectoarele de activitate. În parteneriat cu DGASPC Harghita, instituție subordonată, au câștigat un proiect de finanțare pentru Consolidarea capacității de gestionare a crizei sanitare , axa prioritară 9, în cadrul Programului Operațional Infrastructura Mare,2014-2020.Proiectul este prevăzut a se derula în perioada 1 februarie 2020 – 31 ianuarie 2021, și are o valoare totală de aproximativ 3 milioane lei, finanțare nerambursabilă din parte UE. Principalii beneficiari ai acestui proiect sunt categoriile vulnerabile din 14 centre sociale rezidențiale și va asigura materiale și echipamente de protecție, respectiv dotări, ca parte a prevenției îmbolnăvirilor cauzate de Covid 19.

 

Construire trotuar între Sâncrăieni și Sântimbru Băi

De-a lungul drumului județean 123D, între Sâncrăieni și Sântimbru Băi va fi construit un trotuar prin intermediul programului derulat de Consiliul Județean Harghita. Drumul județean 123D este o secțiune rutieră importantă pentru județul Harghita, din punct de vedere al turismului. Pentru a ajunge la Sântimbru Băi se poate merge pe acest drum din direcția Sâncrăieni, stațiunea fiind cunoscută pentru izvoarele de apă minerală și mofete, prin urmare fiind una din cele mai remarcabile zone turistice la nivel județean.

 

I-am premiat pe micii grădinari

Am premiat munca fructuoasă și exemplară a micilor grădinari la  Brădești, pentru copii, acest program poate oferi o mulțime de oportunități, le poate dezvolta în primele etape dragostea pentru grădinărit și, cel mai important, ei pot crea propria grădină de legume pentru cei dragi.

 

Acordarea premiului Heureka al  Consiliului Județean

În luna noiembrie Consiliul Județean Harghita a lansat o provocare la care erau invitați să     participe tineri îndrumați de profesori și mentori, care să aducă în prim plan ideile lor.

În data de 16 decembrie, Consiliul Județean Harghita, prin premiul Heureka, recunoaște activitatea remarcabilă și inovatoare din punct de vedere științific, a Clubului de copii ROBOCODERII din Sândominic.
Proiectul clubului, „Fără accidente și obstacole pe drumurile comunale și sătești! „Hai la munte!”, a fost realizat cu gândul de a îmbunătăți circulația rutieră din comuna Sândominic spre cel mai atractiv Parc Național Hășmașu Mare, respectiv vârful Piatra Singuratică, la realizarea lui fiind utilizată plăcuța ARDUINO care se bazează pe microcontrolere.

Proiectul se dovedește a avea aplicabilitate mai ales din perspectiva prevenirii accidentelor rutiere, prin intermediul senzorilor dispuși pe mașinuța construită fiind posibilă detectarea posibilelor obstacole.
Echipa este compusă din elevi ai Școlii Gimnaziale Márton Áron din Sândominic: Albert Dávid, Boros Bernadett, Antal Barbara, Tamás Nikoletta, Kurkó Eduárd, Kristály Benedek, Ferencz Antónia Sarolta, Kedves Gergő, Timár Gergő, Lakatos Fülöp, Márton Ákos, Bartalis Richárd-Márk, Kurkó Mihály-Zsolt, sub îndrumarea bibliotecarei, Sándor Edit.

Mai multe informații: https://www.facebook.com/borbolycsaba.ro/photos/pcb.3099419353492758/3099406016827425/

 

Semnare contractului pentru  canalizare Harghita Mădăraș

În data de 17 decembrie a fost semnat contractul pentru rețeaua de canalizare ce va avea o lungime de 11,5 km, între Harghita Mădăraș și Vlăhița, de-a lungul drumului forestier. Valoarea contractului Contract de proiectare / service cu SC Triocad SRL este  de 67.998 lei, obiectivul fiind de a transforma Harghita Mădăraș într-un obiectiv turistic atractiv. Pentru a realiza acest lucru este nevoie de  dezvoltarea infrastructurii de bază: drumuri, rețea de canalizare

Mai multe informații regăsiți accesând link-ul: http://judetulharghita.ro/muntiiharghita/puz-muntii-harghita.html

 

Manager-ului Konrad Judit i-a fost  acordată „Medalia Márton Áron”

A avut loc evaluarea anuală a activității spitalului în contextul unui an atipic

Anul 2020 a fost un an special și dificil, pandemia de coronavirus ne-a schimbat viața de zi cu zi și ne-a provocat să ne adaptăm la noile circumstanțe. În consecință, evenimentul anual de evaluare a Spitalului de Urgență Miercurea Ciuc a avut loc într-un format hibrid, în data de 18 decembrie, o parte a celor prezenți s-au aflat în cabinetul președintelui consiliului județean, cu respectarea reglementărilor impuse de pandemie, personalul medical participând prin intermediul platformei zoom.

Dr. Konrád Judit, managerul spitalului, a apreciat că „într-adevăr acest an  a fost un an special și dificil din cauza pandemiei, dar în ciuda acestui aspect, am reușit să aducem multe îmbunătățiri, găsind soluții în momente de criză, la care nici noi nu ne-am fi așteptat. Nici anul viitor nu va fi ușor, dar ne vom obișnui cu schimbările și vom persevera”.

Medicii primari, șefi de secție, au realizat o evaluare a anului 2020, prezentând totodată și planurile de viitor, toții fiind de acord că acest an s-a bazat pe munca în echipă, solidaritate în fața provocărilor coronavirusului, pornind spre 2021 cu speranța, dorința de realizări și credința în realizarea unui vaccin. Dezvoltarea spitalului este dezideratul tuturor.

La finalul evenimentului, ca o recunoaștere a rezultatelor remarcabile obținute în activitatea profesională cu impact major asupra progresului  comunității, Consiliul Județean Harghita i-a acordat distincția cu titlul „Medalia Márton Áron”, managerului spitalului, dr. Konrád Judit.

 

În data de 18 decembrie au avut loc ședința ordinară și extraordinară a Consiliului Județean Harghita

Ședința ordinară a Consiliului Județean Harghita, desfășurată în Sala Amfiteatru a debutat cu un moment festiv privind premierea fermierilor din județ în cadrul programului Gospodărie Etalon derulat de consiliul județean.

https://www.facebook.com/judetulharghita/posts/4230143390373872

„Este un moment excepțional și trebuie să ne folosim de orice ocazie pentru a-i aprecia pe acei oameni care au o activitate exemplară și pot fi pildă pentru generațiile viitoare, pentru ca acestea să poată vedea care sunt direcțiile de urmat și unde pot obține rezultate remarcabile”, a spus Borboly Csaba.

În cadrul acestui program au fost acordate 12 premii pentru acei fermieri care au dovedit că sunt excepționali în domeniile lor de activitate, de la pășunat, legumicultură, la creșterea animalelor, prin investiții de ultimă generație și la standarde europene.

Momentul festiv a fost urmat de ședința ordinară, în cadrul căreia, din perspectiva noilor modificări ale guvernului, au fost votate pe ordinea de zi rectificări bugetare, prelungirea strategiei de sport a județului și organigrama și statului de funcții al Serviciului de Salvamont și Salvaspeo al consiliului județean.
Un punct important în cadrul ședinței l-a constituit proiectul de creștere a eficienței energetice a palatului administrativ, în acest sens, Borboly Csaba afirmând: „ Este cea mai mare provocare tehnică deoarece palatul administrativ nu are doar o valoare funcțională, mai este și latura istorică, arhitecturală ce trebuie luate în considerare. O astfel de clădire nu poate fi reconstruită, ea trebuie să fie menținută așa cum a fost proiectată, fiind emblematică pentru județul nostru. Sperăm ca fondurile necesare să le obținem atât de la guvern cât și prin proiecte UE”.

Pe ordinea de zi a ședinței extraordinare ce a succedat ședinței ordinare s-au aflat chestiuni urgente ce au necesitat aprobare din perspectiva execuției bugetare pe anul 2020, o inițiativă de dezvoltare comună a turismului prin implementarea unui sistem de skipass unitar care să permită accesul turiștilor pe toate pârtiile din județ, precum și aprobarea investițiilor la centrul wellness din Borsec, astfel încât începând din anul viitor acesta să-și deschidă porțile publicului larg.

Ca o încununare a eforturilor continue ale consiliului județean de dezvoltare a activității științifice, a fost aprobată și colaborarea cu Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca prin încheierea unui acord cadru în vederea realizării de programe și activități comune de cercetare și valorificare a patrimoniului cultural.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy