EXCLUSIV: Ambasadorul britanic Paul Brummel, despre primirea steagului secuiesc

0

Articol disponibil în: Magyar Română

brumel steag secuiescPe 28 aprilie 2016, aflat într-o vizită în județul Harghita, ambasadorul britanic Paul Brummel a primit din partea lui Borboly Csaba, președintele Consiliului Județean Harghita „un steag al județului Harghita”, care nu este steagul județului Harghita, ci este în fapt steagul secuiesc.

Cu ocazia participării ambasadorului britanic la Tabăra UDMR de la Zetea duminică, 31 iulie, Excelența Sa Paul Brummel a fost întrebat de ziarharghita.ro dacă, în momentul primirii steagului secuiesc din partea președintelui Consiliului Județean Harghita, era informat cu privire la faptul că există o decizie a Curții de Apel Târgu Mureș care atestă că arborarea steagului secuiesc în județului Harghita este ilegală, interzicându-se arborarea acestuia pe sediile instituțiilor publice.

Ambasadorul Paul Brummel a declarat că a fost informat cu privire la procesele în instanță pe acest subiect, dar că este o problemă internă pe care Excelența Sa nu este abilitat să o comenteze.

În 26 septembrie 2012, Curtea de Apel Târgu Mureş a anulat definitiv şi irevocabil Hotărârea nr. 269/26.11.2009 a Consiliului Judeţean Harghita prin care steagul secuiesc a fost adoptat steag al judeţului Harghita. În pofida deciziei Curții de Apel, steagul a continuat să fie arborat pe sediile unităților administrativ-teritoriale din județ, iar în 2015 a fost adoptată o nouă hotărâre de Consiliu Județean care a ales steagul secuiesc ca fiind steagul județului Harghita. În prezent, acest aspect se dispută la nivel de Comisie Națională de Heraldică Genealogie și Sigilografie a Academiei Române și la toate organismele abilitate ale statului român. Decizia Curții de Apel anulează steagul secuiesc ca steag al județului. Exista o decizie a Înaltei Curți de Casație și Justiție care stabilește că steagul este discriminatoriu la adresa românilor și altor etnii, iar utilizarea lui creează discriminare.

De fapt, prezența ambasadorului britanic a ridicat ratingul taberei, de altfel una anostă, lipsită de consistență. Ne întrebăm, ca jurnaliști, dacă prin prezența sa la manifestarea politică a unei formațiuni politice, Marea Britanie nu dorește să transmită, prin reprezentatul său în țara noastră, un semnal politic al unui sprijin direct acordat unei formațiuni aflată în degringoladă, fără o ofertă serioasă pentru electoratul său, care încetul cu încetul părăsește linia partidului sub presiunea realității: salarii mici, infrastructură distrusă, lipsă de investiții și locuri de muncă? Și am putea să continuăm cu enumerarea „succeselor” UDMR-ului în toți acești ani, din 1989 încoace? Noi putem interpreta prezența ambasadorului la tabără, care suntem convinși că s-a făcut cu acordul ministerului britanic de externe, ca un sprijin direct acordat unei formațiuni politice din țara noastră, ale cărei obiective nu au concordat întotdeauna cu cele ale cetățenilor pe care pretinde că-i reprezintă? Să fie Excelența sa implicată direct în crearea arhitecturii politice din România, în perspectiva alegerilor din decembrie 2016?

Cine ne va răspunde la aceste întrebări? Noi credem că nimeni deoarece ambasadorul răspunde diplomat iar ambasada Marii Britanii nu răspunde nici la solicitările trimise în scris, așa că ne permitem să opinăm în funcție de ce vedem.

Nu știm cum se sancționează astfel de gafe în care unui ambasador i se înmânează un steag care oficial nu există. Cert este că Excelența Sa Paul Brummel nu știa povestea completă a acestui steag și doar prin bunăvoința și diplomația de care a dat dovadă acest incident nu a devenit unul de nivel diplomatic. Nu vrem să ne gândim ce ar fi însemnat ca un diplomat din Japonia sau Rusia sau alte țări mult mai riguroase în relațiile diplomatice ar fi primit un drapel care oficial nu există. Nu știm unde se poate încadra o astfel de faptă și încă așteptăm ca Prefectura Harghita sau alte autorități ale statului român să zică ceva.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy