Exclusiv! Urmăresc oare Ungaria și Polonia destabilizarea Uniunii Europene la Universitatea de vară de la Băile Tușnad?

0

Articol disponibil în: Română

Exclusiv! Urmăresc oare Ungaria și Polonia destabilizarea Uniunii Europene la Universitatea de vară de la Băile Tușnad?

Printre organizatorii taberei de vară politice a FIDESz, partidul de guvernământ din Ungaria condus de premierul Viktor Orban, este o mare agitație dată de posibila prezență, în acest an, la lucrări a unor oficiali guvernamentali de prim rang din Polonia. Aceștia ar fi așteptați sa apară la Băile Tușnad în cursul acestei zile.

Deja nu mai este un secret faptul că și Ungaria și Polonia practică de ceva timp democrația iliberală, concept promovat de Viktor Orban la o ediție precedentă a taberei de vară, cum, la fel, nu mai este un secret, că apărarea valorilor democratice la Budapesta și Varșovia nu mai reprezintă, demult, o prioritate. Cu toate acestea ne întrebăm care este oare rațiunea pentru care personalități importante din Polonia au decis să gireze lucrările Universității de vară din Băile Tușnad, cunoscute fiind alocuțiunile frecvente pe parcursul acestui eveniment care blamează valorile europene și care de multe ori fac referire la autonomia teritorială și disoluția statului național ca soluție de viitor în Europa. Nu mai târziu de ieri, Nemeth Zsolt, președintele Comisiei pentru politică externă a Parlamentului Ungariei susținea că Uniunea Europeană trebuie să acționeze pentru repararea efectelor Tratatului de la Trianon!!, gest mai mult decât revizionist, într-un an în care atât Romania, cât și Polonia aniversează Centenarul formarii statelor moderne.

De ce oare Varșovia este interesată de o asemenea apropiere de Budapesta într-un asemenea loc? Oare politicienii polonezi au uitat oare că și țara lor sărbătorește 100 de ani de la recucerirea independenței, când a reușit să-și câștige controlul asupra granițelor după 123 de ani de împărțiri și ocupație străină? Oare politicienii polonezi ce intenționează să fie prezenți la Tusvanyos conștientizează oare că prin acest gest al lor ar putea să strice relațiile de colaborare tradiționale cu Bucureștiul, care au adus, de-a lungul timpului, atâtea beneficii ambelor state? Oare guvernamentalii polonezi au cunoștință de faptul că recent, reprezentanți ai Consiliului Național Secuiesc, entitate finanțată exclusiv de Budapesta, a susținut mișcarea de protest pentru autonomia teritorială a Sileziei, provincie din Polonia? Și dacă știau asta, oare de de ce girează o asemenea apropiere de Budapesta într-un asemenea context, în care promovarea conceptelor autonomiste este laitmotivul taberei de vară? Și în cele din urmă oare ce urmărește Viktor Orban prin această strategie prin care încearcă să mențină o apropiere foarte strânsă de Varșovia? Inițiativa are oare strict rațiuni economice sau reprezintă, mai degrabă, o nouă încercare de dezagregare a Uniunii Europene, o nouă acțiune de subminare a coeziunii europene, sub posibila coordonare a Federației Ruse?

Redacția noastră a solicitat un punct de vedere Ambasadei Poloniei la București, urmând a reveni cu detalii imediat ce vom obține un răspuns.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy