Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Exerciţiu de alarmare publică în municipiul Miercurea-Ciuc

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Oltul” al judeţului Harghita a coordonat, joi, 22 septembrie a.c., un exerciţiu de alarmare publică cu tema: „Activitatea inspectoratului pentru situaţii de urgenţă, a comitetului local pentru situaţii de urgenţă, a centrului operativ, Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă, precum  şi a celulelor de urgenţă de la instituţii de învățământ preuniversitar, pentru limitarea şi înlăturarea urmărilor unei situaţii de urgenţă determinată de producerea unui cutremur”

 Scenariul exerciţiului a presupus simularea producerii unui cutremur cu magnitudinea de 6 grade pe scara Richter, care a afectat trei instituții de învățământ preuniversitar din municipiul Miercurea-Ciuc: Şcoala Gimnazială „József Attila”, Grupul Şcolar „Székely Károly” și Liceul de Artă „Nagy István”, unde au avut loc exerciţii de evacuare în caz de cutremur (aproximativ 1.500 de elevi), precum şi exerciţii demonstrative de intervenţie ale echipajelor SAJ şi SMURD pentru salvarea unor elevi răniţi în urma seismului.

De asemenea, au fost prezentate elevilor exerciţii demonstrative privind neutralizarea unui element de muniție de către echipa pirotehnică a I.S.U. „Oltul” Harghita, intervenția echipei de căutare-salvare cu câinele de serviciu Maza și a echipajului de descarcerare din cadrul Detașamentului de pompieri Miercurea-Ciuc.

La finalul exercițiului, au avut loc activități de informare preventivă în cadrul Campaniilor Naționale de Informare și Pregătire a Populației „Nu tremur la cutremur” și „R.I.S.C.”, personalul Inspecției de prevenire, împreună cu specialiștii E.ON România, împărțind pliante și flyere cu reguli de protecție în caz de cutremur.

La exerciţiu au participat, pe lângă personalul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Oltul” al judeţului Harghita, trei echipaje din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean, un echipaj din cadrul Serviciului de Ambulanţă Judeţean, în cooperare cu Serviciul Voluntar şi Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă Miercurea-Ciuc.

În urma exerciţiului s-au pus în aplicare planurile de evacuare în situaţii de urgenţă, verificându-se funcţionarea sistemului de înştiinţare-alarmare şi a audibilităţii semnalelor pe teritoriul municipiului, pregătirea personalului din serviciile publice voluntare pentru situaţii de urgenţă pentru acţionarea mijloacelor de alarmare, amenajarea spaţiilor de  evacuare şi respectarea regulilor de comportare în asemenea situaţii, precum şi pregătirea Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă şi a centrului operativ pentru trecerea în timp scurt şi în mod organizat la aplicarea măsurilor de intervenţie; de asemenea, s-a verificat cunoaşterea semnalelor de alarmare şi a modului de comportare pe timpul situaţiilor de urgenţă şi aplicarea măsurilor de protecţie, precum şi perfecţionarea deprinderilor practice ale forţelor de intervenţie pentru limitarea şi înlăturarea urmărilor unui dezastru.

 COMPARTIMENTUL INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.