Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Extras din Manifestul Asociației Calea Neamului: Este necesară statuarea faptului că limba română este singura limbă oficială pe întreg teritoriul României

Pornind de la principiul că niciun cetățean român nu poate fi obligat să cunoască o altă limbă în afara celei oficiale existente pe teritoriul statului român și că fiecare cetățean român are dreptul de a se adresa și de a i se răspunde în mod direct în această limbă, oricărei autorități publice locale sau centrale, considerăm că este necesară statuarea faptului că limba română este singura limbă oficială pe întreg teritoriul României, inclusiv în Harghita, Covasna si Mureș, stipulând în acest sens obligativitatea cunoaşterii reale a acesteia de către angajații instituțiilor publice ce își desfășoară activitatea în județele mentionate.

În acest sens se impune susţinerea de către acești angajați a unui examen scris și oral de verificare a cunoştinţelor de limba română în faţa unor comisii formate din profesori titulari de specialitate. Comisiile de verificare vor fi formate şi acreditate de către Academia Română, în mod direct sau prin entitățile aflate sub egida acesteia din teritoriu. Menționăm în acest cadru Academia Română, considerând că acest for este deasupra factorilor politici, asigurându-se astfel obiectivitatea îndeplinirii acestei misiuni, obiectivitate coroborată cu autoritatea conferită de competența aferentă.

Acest lucru se impune, deoarece la ora actuală, se constată că numeroși angajați ai instituțiilor publice de pe raza celor trei județe, Harghita, Covasna si Mureș, nu cunosc sau stăpânesc într-o mică măsură, limba oficială a statului român, încălcându-se astfel dreptul elementar al cetățenilor români de a relaționa cu aceste instituții.

Drepturile românilor din cele trei județe trebuie să fie egale cu cele ale românilor din celelalte unități administrative, pentru ca noțiunea de stat național, suveran si independent, unitar si indivizibil, prevăzută de Constituția României, să se transpună în mod real în practică.

Dreptul firesc si constituțional al românilor de a folosi limba oficială a statului român trebuie să fie valabil în egală măsură, pe întreg teritoriul României, fără a fi îngrădit sau chiar subordonat drepturilor unei minorități naționale.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.