Sâmbătă, 26 septembrie, 2015 în Ștrandul Municipal din Odorheiu Secuiesc se va desfășura Festival internaţional de dans popular, ediţia a IV-a
11.00: Deschiderea festivă în Sala Sfântul Ştefan al Primăriei Municipiului Odorheiu Secuiesc
11.30: Prezentarea ansamblurilor populare în piaţa Márton Áron şi în parcările de la Kaufland şi Merkúr
15.00: Lansarea spectacolului
15.10: Ansamblul de dans popular Serittő
15.30: Ansamblul de dans popular din Törökbálint
16.00: Ansamblul Căminului Cultural Şuncuiuş-Bihor
16.30: Ansamblul de dans popular Nagyváthy din Keszthely
17.00: Ansamblul de dans popular „Lipka” din Budoi, com. Popești
17.30: Ansamblul Floricica, Gălăuţaş
18.00: Ansamblul Késői Mákvirágok, Cristuru Secuiesc
18.30: Trupa de dans Udvarhely Néptáncműhely
20.00: Serată de dans popular în restaurantul Park
Ansamblul de dans popular Serittő
Ansamblul de dans popular Serittő este format din copii care-şi petrec timpul liber cu păstrarea tradiţiilor autohtone, făcând cunoscut această tradiţie într-o largă anvergură a populaţiei citadine. Ei vizează în primul rând popularizarea culturii tradiţionale, prezentarea acesteia pe scenă fiind un scop secundar. În rândul lor se numără trei grupuri de vârstă de la preşcolar până la gimnaziali, în totalitate de 60 de copii, din diferite scoli. Numele ansamblului are orgiginea din expresia maghiară „serít”, ceea ce înseamnă rotirea fetei, un element al dansului des întâlnit. Coordonatorul ansamblului de dans este Orendi István, iar maestrul de dans este Márton Sándor.
Ansamblul de dans popular din Törökbálint
Ansamblul de dans popular din Törökbálint (Ungaria) s-a format în anul 1993. S-a specializat în culegerea şi prezentarea dansurilor maghiare şi germane din Bazinul Carpato-Danubian. În decursul anilor au dobândit medalii de argint la festivaluri tradiţionale. Sunt musafiri deja bine cunoscuţi în Odorheiu Secuiesc.
Repertoriul ansamblului: dansuri din Tyukod şi jocurile şvabilor din Törökbálint .
Ansamblul Căminului Cultural Şuncuiuş-Bihor
La Şuncuiuş în anul 2009 la iniţiativa unor oameni pasionaţi de cultură tradiţională, s-a reînfiinţat ansambulu folcloric al Căminului Cultural, coordonată de Livia Ianc, instructor-coreograf: Cristian Gavril Seghedi, membru al Asamblului profesionist ,,Crişana”. Ansamblul a participat la zeci de spectacole, festivaluri şi concursuri, precum şi la înregistrarea filmului documentar ,,Zestrea românilor-Bihor”. Dintre festivalurile la care ansamblul a participat sunt următoarele: Festivalul naţional de cântece şi dansuri „Maramureşu răsună” (Satulung, 2010), Festivalul internaţional de Folclor ,,Mugurel de cântec şi de Joc” (Mihai Viteazu, 2011), Festivalul Naţional al Tradiţiilor Populare (Sibiu, 2013 ), Festivalul interjudeţean de folclor pentru copii ,,Cântec , joc şi voie bună la poalele Feleacului (Cluj, 2015 ), Festivalul de Folclor Plai de Românaţi (Dobrosloveni, 2015). Ansamblul format din 9 băieţi şi 8 fete precum şi din instrumentişti. De menţionat este faptul că fiecare dansator are costum autentic, unele din ele au şi peste 100 de ani.
Repertoriu:
- Suită de pe valea Crişului Repede
- Fecioresc
- Ţura fetelor
- Vioară cu goarnă
Ansamblul de dans popular Nagyváthy din Keszthely
Ansamblul folcloric Nagyváthy (Ungaria) trudeşte de mai bine de patru decenii pentru popularizarea tradiţiilor maghiare prin prizma dansului popular. Prin aceşti 45 de ani sute de tineri au avut posibilitatea de a însuşi dibăcia motivelor din dansurile străvechi. În anul 2011 ansamblul a dobândit titlul „Pro Cultura” al oraşului Keszthely, iar anul acesta au fost propuşi pentru titlul de păstrători ai valorilor naţionali din judeţ. Maeştrii de dans: Hardi András şi Hardiné Partics Edina. Straie populare: Bertalanné Varga Ildikó. Coordonatorul şi fondatorul ansamblului este Dr. Bertalan Zoltán
În bazinul Carpato-Danubian dansul popular şi portul maghiar şi-a dezvoltat o diversitate de anvergură de-a lungul secolelor. Din acest tezaur ei prezintă la Odorheiu Secuiesc câteva dansuri, în straie tipice zonelor etnografice. Repertoriu: dansuri din Rimanóc, Rábaköz, Vajdaszentivány şi Kalotaszeg.
Ansamblul de dans popular „Lipka” din Budoi, com. Popești
Ansamblul de dans popular „Lipka” a fost înființat în anul 1980 din nevoia de a păstra și de a transmite tradiția culturii populare slovace din această zonă în forma ei originală,autohtonă. Dansurile și cântecele se inspiră din cultura slovacilor Gemer, Orava, Kysúce, Zemplín care s-au așezat aici la sfârșitul secolului al 18-lea. Membrii ansamblului sunt uniți printr-un scop comun și anume: pasiunea pentru folclor prin dansuri şi obiceiuri. Pasiunea și talentul cu care membrii ansamblului au preluat și interpretat folclorul slovac, spectacolele de înaltă ținută și varietatea dansurilor și costumelor populare prezentate reprezintă motivul interesului și plăcerii cu care aceștia sunt primiți oriunde în țară şi străinătate. O notă aparte o prezintă costumele populare, acestea fiind autentice, unice și prezentând specificul portului popular zonal, în deplină concordanță cu repertoriul prezentat în scenă.
Repertoriul ansamblului: dansul de fete „Podte dzívčatečka”, dansul de băieți „Verbung, Zbojnický”, dansuri comune „Parchovany, Kostelec, Poľky, šuchon-Drgoň, Gemer”.
Ansamblul Floricica, Gălăuţaş
Ansamblul Floricica din Gălăuţaş a luat fiinţă în urmă cu aproape 5 ani. Membrii ansamblului sunt tineri din comuna Gălăuţaş şi din localitaţile învecinate acestuia, fiind formaţi din 15 perechi de dansatori împreună cu 5 solişti vocali, aceştia reprezenând prin port cântec şi joc Comuna Gălăuţaş şi Judeţul Harghita la diferite spectacole, serbări câmpeneşti, festivaluri şi concursuri care au avut loc în diferite judeţe ale ţării. Bazele ansamblului au fost puse la iniţiativa domnului Cosmin Morar, el fiind coreograful şi coordonatorul ansamblului. Au prezentat diverse spectacole, printre care putem enumera suite de jocuri populare specifice zonei de nord a judeţului Harghita, în special zona Subcetate-Topliţa, şezători, suită de jocuri ţigăneşti, suită de jocuri secuieşti şi altelei.
Repertoriul ansamblului: 1. Suită fecioresc, 2. Suită de jocuri populare mixte, 3. Suită de dans popular ţigănesc
Ansamblul Késői Mákvirágok, Cristuru Secuiesc
Ansamblul Késői Mákvirágok este primul ansamblu de dans popular pentru adulţi din zona Cristurului. S-a înfiinţat la toamna anului 2012, când au început probele cu membrii grupului.
Cei care dansează în acest ansamblu, au repetiţii în fiecare săptămână. Au prezentat suite de dansuri populare din zonă la Debreţin şi alte locuri, totodată participă la manifestări culturale şi de caritate la Chedea Mică, Eliseni, Gyula, Cristuru Secuiesc, Şiclod, Ceheţel.
Au ca scop păstrarea tradiţiilor populare, precum şi distracţia la un nivel înalt a spectatorilor.
Conducătorii grupului şi coreografi: Mátéfi Zita şi Mátéfi Csaba.
Ansamblul de dans popular Udvarhely
Acest ansamblu de dans s-a format în toamna anului 1998, la iniţiativa Consiliului Local Odorheiu Secuiesc. A devenit instituţie independentă în anul 2005. Membrii ansamblului s-au schimbat, au realizat programe cu coreografi invitaţi, anual 2-3 spectacole. Schimbarea directorului în anul 2013 a avut un evect negativ asupra ansamblului, mai mulţi dansatori părăsind ansamblul. În anul 2014 a fost numit noul director, ceea ce a însemnat o mare schimbare în munca ansamblului. Au ca scop sporirea numărului dansatorilor şi reîntoarcerea la dansul şi muzica populară. Cu această ocazie ne prezintă un fragment din spectacolul întitulat Örömtánc.