Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Guvernul Ungariei finanțează construirea căminului adiacent academiei de hochei pe gheaţă în comuna Cârța

 

În comuna Cârţa din Ținutul Secuiesc începe construirea căminului adiacent academiei de hochei pe gheaţă cu sprijinul guvernului Ungariei. Piatra de temelie a fost aşezată simbolic vineri, în prezenţa lui Árpád János Potápi, secretar de stat responsabil pentru politici naţionale al guvernului ungar, şi a preşedintelui UDMR, Hunor Kelemen. Investiţia de la Cârţa are ca obiectiv educarea micilor hocheişti din zona Ciucului în cadrul comunităţii maghiare, pentru a contribui la renumele acestei comunităţi, potrivit MTI.

El a precizat: în anii trecuţi, guvernul maghiar a alocat Fundaţiei Mens Sana, care administrează sistemul academic de hochei din Ţinutul Secuiesc, aproape 1,5 miliarde de forinţi (4,3 milioane euro), pentru investiţii încă aproape 3,5 miliarde de forinţi (10,1 milioane euro), iar pentru anul în curs prevede alocarea sumei de 600 milioane de forinţi (1,73 milioane euro).

Hunor Kelemen a spus că noul cămin – care se va construi în apropierea patinoarului artificial acoperit din Cârţa şi a centrului medical şi metodic destinat hocheiştilor, inaugurat anul trecut – va servi ca o bază solidă pentru tinerele speranţe ale hocheiului, nu numai din Ciucul Superior, dar şi din întreg Bazinul Carpatic. El şi-a exprimat speranţa că infrastructura de hochei de la Cârţa va ajuta educarea unor tinere talente care vor răspândi renumele Ţinutului Secuiesc în lume.

Senatorul Barna Tánczos, preşedintele Fundaţiei Mens Sana, care administrează sistemul academic de hochei din Ţinutul Secuiesc, a
mulţumit guvernului ungar pentru sprijinul acordat în vederea construirii a patru patinoare noi în Ţinutul Secuiesc, precum şi pentru faptul că peste patruzeci de antrenori lucrează în cadrul academiei, pregătind aproape 1000 de copii.

Politicianul UDMR, fost preşedinte al Federaţiei Române de Hochei pe Gheaţă, după aşezarea pietrei de temelie a declarat agenţiei ungare de presă MTI: căminul sportiv cu aproape 100 de locuri de cazare va cuprinde şi o bucătărie, o sală de mese şi un bufet destinat sportivilor, precum şi o sală de conferinţe. Potrivit planurilor, căminul va putea primi pe tinerii hocheişti din Ţinutul Secuiesc de la începutul anului şcolar 2021-2022.

 

Nota redacție:

Am mai precizat și în trecut că Ziar Harghita nu promovează așa-zisul ”Ținut Secuiesc”. Această denumire nu există, nu are temei legal, și este folosită în mod obsesiv de către iredentiștii maghiari care jinduiesc după autonomia teritorială a unei părți din centrul României.

Datorită faptului că denumirea este folosită în interiorul unui articol de presă preluat cu sursă, nu îmi permit să modific textul însă, îmi rezerv dreptul de a-mi exprima dezacordul împotriva acestei denumiri prin tăierea cuvintelor.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.