Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Guvernul vrea să deschidă mina de uraniu de la Tulgheș-Grințieș (VIDEO)

Ministrul Energiei Virgil Popescu a susținut marți, 23 martie, o declarație de presă în care a precizat că va fi deschisă mina de uraniu de la Tulgheș (Harghita) -Grințieș (Neamț). Aici este cel mai mare zăcământ de uraniu din România.

Mina de uraniu de la Crucea va fi închisă, a spus ministrul Energiei, pentru că este epuizată, dar minerii de acolo nu vor rămâne fără activitate, pentru că în procesul de închidere care poate dura 100-200 de ani este nevoie de forţă de muncă. De mineri va fi nevoie şi la extragerea uraniului de la Tulgheş-Grinţieş.

„Mina de la Crucea practic este epuizată şi va intra într-un proces de închidere de mină. Este prima închidere de mină din Europa. O să fim pionieri în acest domeniu.

O să deschidem mina de la Tulgheş-Grinţieş, o altă mină de uraniu. Toate aceste lucruri, împreună cu fabrica de procesare de la Feldioara le va face Nuclearelectrica (…).

Practic la Nuclearelectrica vom avea circuit nuclear integrat, vom avea extragere de minereu de uraniu, procesarea acestuia, fabrica de combustibil şi producerea de energie din punct de vedere nuclear. În procedura de închidere de mină, pentru a putea pune mina în siguranţă, o să avem nevoie de forţă de muncă, o să avem nevoie de acei mineri.

Procedura de închidere mină durează, conform normativelor, minimum 100-200 de ani. Este o procedură care va avea nevoie de forţă de muncă, foarte multă în prima parte, după care uşor, uşor regresiv. Deci nu se pune problema că minerii nu au ce să facă acolo.

Nu putem să lucrăm decât cu cei care au lucrat acolo şi care ştiu despre ce este vorba şi vom avea nevoie de forţă de muncă şi pentru mina Tulgheş-Grinţieș.”, a spus ministrul Energiei.

 

 
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.