Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Harghita: 14 apeluri pentru alungarea urșilor, înregistrate în ultimele patru zile

IJJ Harghita transmite că, de vineri și până luni, au fost primite 14 apeluri prin intermediul SNUAU 112, prin care era semnalată prezența unor urși în localitățile Băile Tușnad, Izvoru Mureșului, Bălan și Borzont.

„Cele mai multe solicitări pentru îndepărtarea urșilor din apropierea zonelor locuite au fost înregistrate vineri, 2 iulie, respectiv 10, marea lor majoritate din stațiunea Băile Tușnad. Cu toate acestea, primul apel a fost făcut la ora 01:03 din sat Borzont, comuna Joseni, un bărbat semnalând prezența unui urs la marginea localității. Mergând pe principiul trimiterii în zonă a celei mai apropiate echipe de intervenție, la caz s-a deplasat o echipă formată din polițiști, dar ursul părăsise singur locul unde fusese semnalat.
Au urmat opt apeluri din stațiunea Băile Tușnad, primul la ora 01:48 și ultimul la 23:38. În toate cazurile a fost semnalată prezența unor urși pe străzile din localitate, de fiecare dată echipajele de jandarmerie, sau de ordine publică formate din jandarm și polițist care au ajuns la scurt timp la fața locului au îndepărtat urșii din proximitatea zonelor locuite.
Din orașul Bălan am fost sunați la ora 23:38, de către o femeie care ne anunța despre prezența unui urs într-o curte din localitate. La caz a intervenit o patrulă de poliție.
Sâmbătă, 3 iulie, nu a fost înregistrat niciun apel prin care să ne fie solicitată intervenția.
Ziua de duminică, 4 iulie a debutat devreme, respectiv la ora 00:03, apelul fiind făcut din Băile Tușnad de către o doamna care semnala faptul că o ursoaică cu pui se află în grădina unei pensiuni din stațiune. Un echipaj de jandarmerie a ajuns în scurt timp pe strada Morii, dar ursoaica cu pui părăsise curtea. Ultimul apel din Băile Tușnad a fost făcut la ora 21:02, fiind semnalat un urs în centrul stațiunii, acesta hrănindu-se dintr-un coș de gunoi. Ursul a fost îndepărtat din apropierea zonelor locuite.
Ultimele două apeluri făcute duminică, 4 iulie, la ora 22:14 și luni, 5 iulie, ora 05:47 au fost făcute din localitatea Izvoru Mureșului. În ambele cazuri urșii au pătruns în gospodăriile oamenilor, provocându-le pagube materiale. Urșii au fost îndepărtați, la fața locului fiind prezent și un membru al asociației de vânătoare din zonă.”, a transmis purtătorul de cuvânt al IJJ Harghita.

În toate cazurile, patrulele au mai rămas în zonă pentru o perioadă, pentru a se asigura că pericolul nu mai este iminent și au fost anunțate autoritățile cu atribuții în acest domeniu, alături de care colaborăm, nefiind înregistrate alte evenimente.

In primele șase luni ale anului 2021, au fost înregistrate la nivelul Dispeceratului Inspectoratului de Jandarmi Județean Harghita 168 de apeluri făcute prin intermediul SNUAU 112, prin care ne era semnalată prezența ursului în apropierea zonelor locuite. În toate situațiile a fost trimis la fața locului un echipaj de intervenție.

Jandarmii reamintesc oamenilor că este recomandat ca, de fiecare dată când sunt martori ai unor astfel de situații, să sune la 112, să nu încerce să intervină, să nu hrănească animalele sălbatice, să aibă grijă unde depozitează resturile menajere și să nu se apropie de urși pentru a-i filma sau fotografia.
Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *