Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.
reclamatie

Harghita: 45 persoane se află internate spitalul județean și în spitalul suport COVID-19 din Odorheiu Secuiesc

Buletin informativ Harghita, 18 mai 2020, privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19

Foto cu caracter ilustrativ/ TVR Moldova

 

 

La nivelul județului Harghita situația epidemiologică și măsurile de prevenire a răspândirii Coronavirus, COVID-19, la data de 18 mai 2020:

–        218 persoane aflate în carantină instituționalizată, în scădere cu 30 în ultimele 24 de ore,

–        777 persoane ieșite din carantină de la începutul perioadei,

–        474 persoane aflate în autoizolare la domiciliu, în creștere cu 78 în  ultimele 24 de ore,

–        5084 persoane ieșite din autoizolare în întregul interval,

Astfel numărul total de persoane pentru care s-a dispus măsura izolării la domiciliu de la începutul perioadei, (ultimele 2 luni) este de 5558.

În județul Harghita au fost confirmate un număr de 65 cazuri de persoane infectate cu COVID-19, din care:19 persoane s-au vindecat; o persoană decedată; 45 persoane se află internate în: Spitalul Județean de Urgență Miercurea Ciuc și în Spitalul suport COVID-19 din Odorheiu Secuiesc, sub supraveghere medicală.

Anchetele epidemiologice sunt în derulare și se efectuează teste la COVID-19 pentru contacții simptomatici a persoanelor internate în spitale, respectiv au fost dispuse măsuri suplimentare de izolare la domiciliu pentru contacți asimptomatici.

Testările se efectuează cu respectarea algoritmului de testare pentru COVID-19, stabilit de către Institutul Național de Sănătate Publică.

 

În ultimele 24 de ore, structurile teritoriale ale Ministerului Afacerilor Interneși polițiștii locali din Odorheiu Secuiesc, Gheorgheni și Toplița au acționat, în sistem integrat, pentru combaterea răspândirii noului coronavirus, verificarea respectării obligațiilor prevăzute de legislația stării de alertădar și pentru descurajarea faptelor de natură contravențională.

Au fost executate misiuni de patrulare pentru menţinerea măsurilor de ordine publică pe raza unităților administrativ teritoriale, paza și măsurile de ordine publică în zona locațiilor de carantină/izolare, aceste misiuni fiind executate de un număr de 202 lucrători ai Ministerului Afacerilor Interne.

 

 

RECOMANDĂRI PRIVIND CONDUITA DE PREVENȚIE PE PERIOADA STĂRII DE ALERTĂ

 

– În toate spațiile comerciale, mijloacele de transport în comun, la locul de muncă și în alte spații închise se instituie obligativitatea purtării măștii, astfel încât nasul și gura să fie acoperite.

 

– Instituțiile și autoritățile publice, precum și operatorii economici publici și privați, au obligația organizării activității, astfel încât munca să se desfășoare de la domiciliul angajaților, iar dacă activitatea desfășurată nu permite acest lucru, să ia măsuri pentru:

 1. a) asigurarea triajului epidemiologic constând în controlul temperaturii personalului propriu şi vizitatorilor, la punctele de control-acces în incinte;
 2. b) dezinfectarea obligatorie a mâinilor înaintea intrării în spațiile de lucru;
 3. c) respectarea regulilor privind desfășurarea activității în birourile cu spații comune (open space) și a regulilor privind funcționarea unităților de cazare în regim hotelier;
 4. d) decalarea programului de lucru, pentru entităţile cu un număr mai mare de 50 de salariați, astfel încât începerea, respectiv terminarea programului de lucru să se realizeze la intervale de minimum 1 oră, pe parcursul a minimum 3 ore, în tranșe de minim 20% din personal.

– Instituțiile publice și operatorii economici care desfășoară activități comerciale/de lucru cu publicul ce implică accesul persoanelor în interiorul clădirilor, iau măsuri pentru organizarea activității, astfel:

 1. a) accesul trebuie să fie organizat astfel încât să fie asigurată o suprafață minimă de 4 mp pentru fiecare client/persoană și o distanță minimă de 2 m între oricare două persoane apropiate;
 2. b) să nu permită accesul persoanelor a căror temperatură corporală, măsurată la intrarea în incintă, depășește 37,30C;
 3. c) să asigure dezinfectarea suprafețelor expuse și evitarea aglomerării de persoane, în special în zonele caselor de marcat/ghișeelor.

– Operatorii de transport persoane, publici și privați, își organizează activitatea astfel încât să fie respectate regulile specifice.

 

– Începând cu data de 15.05.2020, este permisă circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei, în interiorul localităților, cu respectarea măsurilor de prevenire a răspândirii infecției și evitarea formării grupurilor pietonale mai mari de 3 persoane care nu aparțin aceleiași familii.

– Cu aceeași dată se e redeschid parcurile pentru public, cu excepția locurilor de joacă pentru copii și cu respectarea măsurilor generale de prevenire și protecție.

– Se instituie interdicția deplasării persoanelor în afara localității/zonei metropolitane cu următoarele excepții:

 1. a) deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;
 2. b) deplasarea în scop umanitar sau de voluntariat;
 3. c) deplasarea pentru realizarea de activități agricole;
 4. d) deplasarea pentru comercializarea de produse agroalimentare de către producătorii agricoli;
 5. e) deplasarea pentru îngrijirea sau administrarea unei proprietăți din altă localitate sau eliberarea de documente necesare pentru obținerea unor drepturi;
 6. f) deplasarea pentru participarea la programe sau proceduri în centrele de tratament;
 7. g) deplasarea din alte motive justificate, precum îngrijirea/însoțirea copiilor/membrilor de familie, îngrijirea unei rude/afin sau persoană aflată în întreținere, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități, decesul unui membru de familie;
 8. h) deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță;

 

Nu mai este necesară completarea declarației pentru deplasări în interiorul localității, dar se menține această obligativitate pentru ieșiri în alte localități.

 

Precizăm că informațiile referitoare la numărul persoanelor depistate pozitiv, în urma unor teste COVID-19, numărul de teste efectuate și starea de sănătate a pacienților depistați pozitiv se face doar de Grupul de Comunicare Strategică, care este singurul abilitat să confirme sau să infirme informații apărute în spațiul public referitoare la aceste aspecte.

VĂ RUGĂM SĂ VĂ INFORMAȚI NUMAI DIN SURSE SIGURE ȘI SĂ RESPECTAŢI TOATE RECOMANDĂRILE AUTORITĂŢILOR!

 

Biroul de presă

Instituția Prefectului Județul Harghita
Un comentariu la “Harghita: 45 persoane se află internate spitalul județean și în spitalul suport COVID-19 din Odorheiu Secuiesc

 1. Eugen

  Stimată doamnă !
  V-as sugera să țineți cont de faptul că motivul de la punctul „g” – părăsirea localității – a suferit o completare importantă, la fel si punctul 11 din declarația tip !
  Cu deosebită stimă

  Raspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *