Harghita a participat pentru prima dată la Exercițiul internațional RoGendIntEx 2015

0

Articol disponibil în: Română

În prezența reprezentanților conducerii Ministerului Afacerilor Interne, precum și a inspectorului general al Jandarmeriei Române, general-maior Mircea Olaru, vineri s-a desfășurat ceremonia de încheiere a exercițiului internațional organizat de Jandarmeria Română — RoGendIntEx 2015, informează un comunicat remis, vineri, AGERPRES.

De asemenea, raportul a făcut referire la implicarea tuturor participanților atât de la nivelul de comandă, cât și de la cel de execuție, coordonarea tactică fără sincope dintre Statul Major și forțele din teren, precum și logistica pusă la dispoziție.

La final, experții Uniunii Europene, care au avut calitatea de evaluatori internaționali, au apreciat că acest exercițiu a fost un proiect ambițios al Jandarmeriei Române, care s-a încheiat cu succes.

Pentru a avea o imagine de ansamblu asupra modului de acțiune din teren, evaluatorii și observatorii s-au deplasat în toate locațiile unde au avut loc evenimentele prevăzute în scenariul exercițiului și au urmărit imagini de la fața locului, în timp real.

„Reamintim că exercițiul internațional, care s-a desfășurat în perioada 7-11 septembrie, a fost organizat în contextul deținerii, în anul 2015, de România, prin Jandarmeria Română, a președinției CIMIN a EUROGENDFOR (Forța de Jandarmerie Europeană)”, se arată în comunicat.

Noutatea exercițiului, aflat la cea de-a cincea ediție, a constat în folosirea pentru prima dată a forțelor din teren, precum și în desfășurarea de forțe pe teritoriul a patru județe (Dâmbovița, Covasna, Brașov și Harghita).

Ediția din acest an a reunit participarea a 21 de state și organizații, iar în premieră din echipa de evaluatori internaționali au făcut parte trei experți în domeniul misiunilor internaționale din cadrul Uniunii Europene.

Alături de jandarmii români, la exercițiu au luat parte 23 de ofițeri din cadrul forțelor de Jandarmerie și Poliție din 18 state, cu care Jandarmeria Română are relații de cooperare, iar comandantul exercițiului din acest an a fost un ofițer specialist din cadrul EUROGENDFOR.

Exercițiul internațional RoGendIntEx 2015 a avut drept scop antrenarea forțelor de jandarmerie și poliție provenind din state diferite, în scopul creșterii capabilităților în domeniul gestionării unor situații de criză, în perspectiva desfășurării de misiuni internaționale.

„De asemenea, prin intermediul acestor exerciții de antrenament, care se desfășoară în baza unor scenarii adaptate după fapte reale, se pune un accent deosebit pe asigurarea coeziunii participanților de naționalități diferite, pentru realizarea interoperabilității acestora, precum și pentru stabilirea unor proceduri comune de lucru, cu respectarea prevederilor legislației internaționale, în special în ceea ce privește drepturile omului”, precizează Jandarmeria Română.

La ediția din acest an, alături de România, au participat Italia, Franța, Olanda, Spania, Portugalia, Germania, Franța, Cehia, Lituania, Republica Moldova, Ucraina, Turcia, China, Iordania, Qatar, iar, în premieră, reprezentanți din Maroc, Tunisia și Serbia. De asemenea, au fost prezenți reprezentanți din partea Uniunii Europene și EUROGENDFOR.

Sursa: agerpres

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More

Privacy & Cookies Policy