Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Harghita: Nouă apeluri pentru alungarea urșilor, înregistrate în ultimele zile

IJJ Harghita transmite că în ultimele zile au fost primite 9 apeluri prin intermediul SNUAU 112, prin care era semnalată prezența unor urși în localitățile Fitod, Băile Tușnad, Borsec, Tărcești, Cotormani, Tulgheș, Armășeni, Ciucsângiorgiu și Miercurea Ciuc.

„Dacă sâmbătă a fost o zi fără apeluri la 112, nu putem spune același lucru despre zilele de vineri, duminică și luni.
Cele mai multe apeluri în acest weekend, în număr de patru au fost primite duminică, 19 septembrie.
Intervențiile noastre au debutat vineri, 17.09.2021, ora 00:10, cu un apel făcut din satul Fitod, comuna Leliceni, o doamnă semnalându-ne prezența unui urs în curtea casei sale, aflat în căutare de hrană. Ursul a fost îndepărtat în afara localității de către un echipaj de jandarmerie trimis la fața locului.
Din Băile Tușnad a fost primit un singur apel, la ora 20:33, fiind semnalat un urs în centrul localității, dar deși jandarmii au ajuns în foarte scurt timp la fața locului, nu au zărit ursul, nici unde fusese semnalat, nici în zona apropiată.
Primul apel al zilei de duminică a fost făcut din Borsec, la ora 00:02, un urs fiind prezent la containerele de deșeuri ale unei pensiuni din localitate. Animalul sălbatic a fost îndepărtat de către o patrulă de ordine publică formată din jandarm și polițist, nefiind înregistrate pagube.
A fost urmat în aproximativ o oră de un apel făcut din satul Tărcești, comuna Șimonești, un urs făcându-și simțită prezența într-o curte din localitate. Patrula de jandarmerie trimisă să acorde sprijin a procedat la îndepărtarea acestuia în afara zonei locuite.
Primul apel făcut anul acesta din satul Cotormani, comuna Ciucsângiorgiu, la ora 14:34, semnala prezența unui urs în curtea unei pensiuni, dar echipajul de jandarmerie nu a mai găsit ursul la fața locului.
Duminică, 19 septembrie, jandarmii au mai intervenit la încă un apel, făcut din comuna Tulgheș, aceștia alungând un urs din apropierea unei stâni de lângă localitate.
Ziua de luni a debutat devreme, la ora 04:37, când din satul Armășeni, comuna Ciucsângiorgiu, un sătean ne anunța că ursul i-a luat o oaie din curte. La sosirea echipajului de jandarmerie, ursul părăsise singur zona.
Tot din Ciucsângiorgiu, dar la ora 08:18, a fost primit cel de-al doilea apel al zilei, jandarmii îndepărtând în afara localității ursul ce se afla pe o stradă din localitate.
Ultimul apel de până acum a fost făcut la ora 08:57, fiind semnalată prezența unui urs pe raza municipiului Miercurea Ciuc, str. Șumuleu, ursul părăsind însă zona.”, a informat  IJJ Harghita.

Jandarmii le reamintesc oamenilor că este recomandat ca, de fiecare dată când sunt martori ai unor astfel de situaţii, să sune la 112, să nu încerce să intervină, să nu hrănească animalele sălbatice, să aibă grijă unde depozitează resturile menajere şi să nu se apropie de urşi pentru a-i filma sau fotografia.

În săptămâna ce a trecut, la nivelul dispeceratului Inspectoratului de Jandarmi Județean Harghita au fost primite un număr de 22 apeluri, prin care era solicitată intervenția jandarmilor pentru îndepărtarea urșilor.
De la începutul anului au fost înregistrate la nivelul Dispeceratului Inspectoratului de Jandarmi Județean Harghita 422 de apeluri, făcute prin intermediul SNUAU 112, prin care ne era semnalată prezența ursului în apropierea zonelor locuite. În toate situațiile a fost trimis la fața locului un echipaj de intervenție.
Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *