Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Harghita: Trei intervenții ale jandarmilor pentru îndepărtarea unor urși, pe raza localităților Odorheiu Secuiesc si Bălan

IJJ Harghita precizează că, în ultimele 72 de ore, au fost primite patru apeluri prin intermediul SNUAU 112, din care s-a intervenit la trei, fiind semnalată prezența unor urși pe raza localităților Odorheiu Secuiesc si Bălan.

„Un urs a fost semnalat de către un conducător auto, în afara zonelor locuite, între localitățile Dejuțiu și Porumbenii Mari, în acest ultim caz nefiind necesară intervenția echipajelor de jandarmi.
Trei dintre apeluri au fost efectuate, în data de 16.04, primul fiind la orele 20:19, atunci când un cetățean a observat prezența unui urs la intrarea în municipiul Odorheiu Secuiesc, dinspre Lupeni, la fața locului s-a deplasat un echipaj format din 3 jandarmi, ursul fiind alungat in jurul orelor 20:40.
Al doilea apel din data de 16.04, a fost efectuat la orele 20:50, atunci când un conducător auto a observat un urs în afara zonelor locuite, între localitățile Dejuțiu si Porumbenii Mari.
Prezența unei ursoaice cu pui a fost semnalată în jurul orelor 22:00, în localitatea Bălan, pe strada 1 Decembrie 1918, în acest caz fiind solicitati colegii noștri din cadrul Detașamentului 1 Jandarmi Mobil din Miercurea Ciuc, însa până la deplasarea echipajului la fața locului, la orele 20:33, urșii nu au mai fost găsiți pe raza orașului.
Un apel care nu s-a confirmat, a fost efectuat în data de 17.04, atunci când un cetățean a semnalat prezenta unui urs pe strada Szeyike, din municipiul Odorheiu Secuiesc.” , a informat IJJ Harghita.

În cele trei cazuri la care a fost necesară intervenția echipajelor de jandarmi, patrulele au mai rămas în zonă pentru o perioadă, pentru a se asigura că pericolul nu mai este iminent și au fost anunțate autoritățile cu atribuții în acest domeniu, alături de care colaborează, nefiind înregistrate alte evenimente.

De la începutul anului au fost înregistrate la nivelul Dispeceratului Inspectoratului de Jandarmi Județean Harghita aproape 40 de apeluri, făcute prin intermediul SNUAU 112, prin care ne era semnalată prezența ursului în apropierea zonelor locuite. În toate situațiile a fost trimis la fața locului un echipaj de intervenție.

Jandarmii harghiteni le reamintim oamenilor că este recomandat ca, de fiecare dată când sunt martori ai unor astfel de situații, să sune la 112, să nu încerce să intervină, să nu hrănească animalele sălbatice, să aibă grijă unde depozitează resturile menajere și să nu se apropie de urși pentru a-i filma sau fotografia.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.