Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.
reclamatie

Harghitenii sunt invitați la ”Înmormântarea Fărşangului”, de Lăsata Secului la Lazarea

 

Foto: Gyula Ádám

Centrul Cultural Judeţean Harghita are marea plăcere de a vă invita să participaţi la cea de a XXVIII-a ediţie a festivalului de datini – Lăsata Secului – organizat la Lăzarea. Evenimentul va avea loc în data de 22 februarie 2020 și va începe de la ora 11,00 pe scena din centrul satului.

Această zi este dedicată serbării legate de Înmormântarea Fărşangului.

Măştile specifice purtate de grupurile folclorice din diferite zone ale judeţului Harghita, ritualurile magice şi simbolice au ca scop alungarea iernii şi reînnoirea spiritului. Grupurile folclorice vor cutreiera străzile satului Lăzarea şi vor interpreta tradiţiile de fărşang specifice comunei sau satului din care sosesc.

În acest an sărbătoarea Lăsata Secului este găzduită de comuna Lăzarea cu participarea grupurilor folclorice din Ocna de Jos, Bârzava, Ciceu, Armăşeni, Sâncrăieni, Sânsimion, Cioboteni, Ditrău, Remetea, Plăieşii de Jos, Vlăhiţa, Sândominic și Lăzarea.

După-amiază, alături de mascaţi şi muzicieni, la bal vor participa şi foarte mulţi spectatori, dornici de distracţie.

Primul eveniment de Lăsata Secului organizat la nivel judeţean în Harghita a avut loc cu 28 de ani în urmă la Miercurea Ciuc, iar de atunci numărul grupurilor folclorice participante a crescut şi evenimentul este găzduit în fiecare an de alt grup şi comunitatea localităţii din care provine acesta.

Foto: Gyula Ádám

Programul zilei

11.00 Deschidere festivă a sărbătorii pe scena din centrul satului

12.00 Pornirea grupurilor folclorice în direcţiile stabilite

12.15 Spectacolul „Ördögbetlehem” în sala mare a casei de cultură

16.00 Dans şi balul mascaţilor în piața din centrul satului

În organizarea Centrului Cultural Judeţean Harghita porneşte un autobuz la Lăzarea. Înscrieri se pot face zilnic (luni-vineri) între orele 8,00–15,00 la numerele de telefon 0266-372044, 0744-753415. Autobuzul porneşte în ziua evenimentului, sâmbătă la ora 9,30, din parcarea de lângă clădirea Casei de cultură municipale (Csíki Játékszín), iar din Lăzarea va porni înapoi la ora 17,00.

Vă aşteptăm cu drag să aveţi parte din gustări şi tradiţii de fărşang ale secuilor, transmit organizatorii.

Organizatori:

Consiliul Județean Harghita. Centrul Cultural Județean Harghita, Primăria Lăzarea, Muzeul Tarisznyás Márton, Láthatatlan Oskola

Finanțatori principali:

Comunitatea din Lăzarea, Centrul Cultural și de Arte Lăzarea, Casa de cultură Lăzarea

 
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *