Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.

Harghitenii sunt sub asediul urșilor. 5 apeluri pentru îndepărtarea urșilor în ultimele 24 de ore

Foto cu caracter ilustrativ

În ultimele 24 de ore, au fost primite 5 apeluri, prin intermediul SNUAU 112, prin care erau anunțate prezența unor urși în localitățile Dealu, Odorheiu Secuiesc și Băile Tușnad.

Primul apel primit prin intermediul SNUAU 112, la ora 09.17, anunța prezența unui urs în curtea unei pensiuni din Băile Tușnad. A fost trimis imediat în zonă un echipaj de jandarmerie, dar apelantul a revenit și ne-a comunicat faptul că ursul a plecat singur în pădure.

La ora 13:34 a fost primit cel de-al doilea apel, un bărbat anunțând jandarmii despre prezența unei ursoiace cu pui într-o grădină din comuna Dealu. A fost trimis la fața locului un echipaj de jandarmerie din cadrul Detașamentului 3 Jandarmi Odorheiu Secuiesc. Ursoaica a plecat din zonă, nu înainte de a provoca unele daune materiale proprietarului.

La ora 20:34, un al treilea apelant anunța autoritățile despre prezența a doi urși în apropierea unor case de locuit din municipiul Odorheiu Secuiesc. A fost trimis imediat în zonă un echipaj de ordine publică format din jandarm și polițist care au trecut la îndepărtarea animalelor sălbatice din apropierea zonei locuite, înspre pădure.

La ora 21:38, un bărbat anunța prezența unui urs în zona gării CFR din Băile Tușnad, dar patrula de jandarmerie ajunsă acolo nu a observat animalul sălbatic.

Ultimul apel, primit la ora 22:34, spun jandarmii și anunța despre prezența unei ursoaice cu pui în apropierea unui bloc de locuințe din Băile Tușnad, aceasta fiind îndepărtată de către un echipaj de jandarmerie din cadrul Postului de Jandarmi Montan Băile Tușnad.

De la începutul anului și până în prezent au fost înregistrate la nivelul dispeceratului Inspectoratului de Jandarmi Județean Harghita un număr de 84 de apeluri prin care au fost semnalate prezența urșilor în județ, cele mai multe fiind înregistrate în luna iunie, respectiv 54 de apeluri.

Ca zonă de răspândire a acestora, cele mai multe au fost în zona localităților Băile Tușnad și Voșlăbeni, dar s-au înregistrat solicitări și în zona localităților Miercurea Ciuc, Odorheiu Secuiesc, Gheorgheni, Izvoru Mureșului, Păuleni- Ciuc, Suseni, Sânmartin, Polonița, Sub Cetate și Dealu.

Jandarmii le reamintesc oamenilor că este recomandat ca, de fiecare dată când sunt martori ai unor astfel de situaţii, să sune la 112, să nu încerce să intervină, să nu hrănească animalele sălbatice, să aibă grijă unde depozitează resturile menajere şi să nu se apropie de urşi pentru a-i filma sau fotografia. În toate cazurile au fost înștiințate autoritățile cu atribuții în acest domeniu, cu care colaborăm și nu au fost înregistrate alte evenimente, transmite IJJ Harghita.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.